RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil du snakke, Schumann?

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
Nokas-tiltalte Kjell Alrich Schumann holder kortene tett til brystet. Vil han snakke?

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): - Schumann ser fram til å bli ferdig med dette, sa hans advokat Morten Furuholmen før Gulating lagmannsrett ble satt i menighetslokalene på Forus utenfor Stavanger mandag morgen.

TV 2 Nettavisen er til stede under Nokas-ankesaken og gir deg fyldig dekning utover dagen. Følg også Nokas-saken på mobil!

I dag klokken 09.30 settes retten. Furuholmen ønsket ennå ikke å si noe om vitnelisten som han ikke skal ha sendt til retten.

- Jeg har sendt et brev, var hans eneste kommentar.

Overraskelser i vente
Mens samtlige av Nokas-forsvarerne har sendt inn bevisoppgaver med navnene på vitner de har stevnet i god tid før ankeforhandligene, har Schumanns forsvarer, advokat Morten Furuholmen, valgt å vente med sin.

- Jeg har sendt et brev til domstolen om bevisoppgaven, er alt Furuholmen ønsker å si.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, inneholder brevet en uttalelse fra Furuholmen om at han vil innkalle fem til ti vitner – uten at han navngir disse.

Dermed er det fremdeles usikkert om Schumanns (40) alibi på ranstidspunktet, ransdømte Svein Erik Utsi, står oppført på vitnelisten. Er han ikke det, kan mye tyde på at Schumann planlegger å legge kortene på bordet når han skal forklare seg.

Dette kan være forklaringen på at Furuholmen holder vitnelisten hemmelig.

David Aleksander Toska Kjell Alrich Schumann Erling Mathias Havnå Metkel Negassie Betew Ridvan Halimi Ikmet Kodzadziku Lars-Erik Andersen Alf Henrik Christensen Dan Pettersen Johnny Thendrup Thomas Thendrup Thomas Ingebrigtsen William Pettersen

Hver mann for seg selv
På den andre siden kan Furuholmens taktikk skyldes at flere av ranerne i tiden etter dommen i Stavanger tingrett har valgt å tilstå. Mens majoriteten av de tiltalte valgte å holde godt munn i første runde, tyder mye på at det nå blir hver mann for seg selv.

Lars Erik Andersen, Ridvan Halimi og Erling Havnå har i avhør innrømmet å ha deltatt i dødsranet. Andersen og Havnå forklarer samtidig at Schumann deltok på ranet, og at det var han som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland på bankplassen.

I tillegg har 27 år gamle Thomas Ingebrigtsen fra Sandnes innrømmet å ha hatt en langt større rolle enn den han tidligere har gitt uttrykk for. I tillegg til å navngi Metkel Betew, Thomas Thendrup og Dan Pettersen, avslører han også at han har hørt at det var Schumann som skjøt de dødbringende skuddene 5. april 2004.

Hva sier Toska?
Samtidig er det stor usikkerhet om hva den selvutnevnte hovedmannen David Aleksander Toska kommer til å si når han som sistemann av de tiltalte inntar vitneboksen.

Se rekkefølgen på de tiltaltes forklaringer her

Mens Toska i tingretten valgte å forklare seg hovedsakelig om sin egen rolle i ranet, har han i tiden før ankesaken forsøkt å posisjonere seg for å en mildere dom.

Forhandlingene om Munch-maleriene «Skrik» og «Madonna» er blant mange blitt tolket som et signal på at Toska nå i første rekke tenker på seg selv. Fire dager før ankeforhandlingene dukket de to verdenskjente maleriene opp - uten at noen er pågrepet, siktet eller dusør utbetalt.

Kjenner presset
Dette vil utvilsomt ligge i bakhodet på de andre tiltalte når de skal avgi sine forklaringer i dagene som kommer. Kjell Alrich Schumann, som kun fire dager før ankeforhandlingene giftet seg i Stavanger fengsel med en ti år yngre medfange, er den av ranerne som har det største presset mot seg.

Ikke bare har flere pekt ham ut som raner og drapsmann – påtalemyndighetene har også en rekke tekniske bevis og andre indisier mot ham fra før:

¿ Politimannen som ble holdt som gissel av raneren som skjøt mot Klungland, mener øyenbryn, høyde og kroppsholdning minner om Schumanns.

¿ Schumanns DNA er funnet på en hanske i lastebilen som ble tent på utenfor politihuset i Stavanger.

¿ Om bord i «Gamle Henningsvær» ble hans DNA funnet på en Ikea-pose, og inne i to ulike finlandshetter. Også Toskas DNA er funnet i en av disse hettene.

¿ En av de tiltalte i saken har forklart at han så Schumann sammen med David Toska i Nedre Dalgate måneder før ranet.

¿ Schumann leide leilighet på Roaldsøy under falskt navn i desember 2003. Leiligheten ble funnet tom like etter ranet.

Tilståelse kan telle
I tingretten hevdet Schumann at planen var at han skulle delta i ranet, men at han trakk seg rett før. Han hevdet videre at han var i Oslo i leiligheten til en venn da ranet skjedde. Kameraten, ransdømte Svein Erik Utsi som selv var siktet for Nokas-ranet på et tidspunkt, stilte sågar opp i tingretten og gav Schumann alibi.

Dersom Schumann nå velger å droppe Utsi som alibivitne og samtidig skulle tilstå, kan han ikke forvente redusert straff. I tingretten ble han dømt til 16 års forvaring, med en minstetid på 10 år.

Men en en uforbeholden tilståelse vil kunne telle positivt overfor forvaringsmyndighetene etter ti år skal vurdere om Schumann bør slippes fri eller ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere