RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fiske opp miljøbombe

Sist oppdatert:
Regjeringen vil se om det går an å heve den tyske u-båten som forurenser havet utenfor Fedje.

I 2003 ble store mengder kvikksølv påvist rundt vraket av den tyske ubåten U-864 som ble senket av britene utenfor Fedje i Hordaland 9. februar 1945. I 2005 kom Mattilsynet med advarsler mot å spise fisk som var hentet opp fra havet rundt ubåten. Ubåten inneholder 65 tonn med kvikksølv som kan lekke ut i havet.

Åpner døra
Siden dengang har myndighetene vurdert hva de skal gjøre med miljøbomben. Til nå har det mest aktuelle alternativet vært å dekke ubåten med sement.

Nå sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap) at regjeringen vil be om en ny utredning, og at man ønsker å se om det er mulig å heve ubåten.

- På bakgrunn av høringer i Stortinget der flere aktører har kommet opp med nye forslag til hvordan ubåten kan heves, er det behov for mer tid til å utrede hevingsalternativet av ubåtvraket, sier fiskeri- og kystminister Helga Pedersen i en pressemelding.

Ministeren påpeker at Kystverket har vurdert ulike hevingsalternativer tidligere, og at risikoen forbundet med å røre på vraket og de forurensede masser på bunnen vurderes som betydelig - uavhengig av hvilken metode man ønsker å bruke. Likevel ønsker man altså en grundig vurdering av hevingsalternativet.

- Dette betyr at det ikke blir tildekking i 2007, og at arbeidet med å utrede hevingsalternativer gis høyeste prioritet i tiden fremover, sier hun.

Kan heves
I februar sa bergingsekspert Georg Eide at hans Eide Marin kan heve vraket.

Eide Marin er selskapet som står bak hevingen av Sleipner, Rocknes, Green Ålesund, og Server.

Les egen sak: - Jeg kan heve vraket

Etter Eides uttalelser i februar,avviste Kystverket utspillet og sa at ubåten vil bli dekket til. Nå har altså Pedersen åpnet døra for ny vurdering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere