*Nettavisen* Nyheter.

Vil fjerne abortnemdene

Nesten alle som ber de såkalte abortnemdene om abort etter 12. svangerskapsuke, får innvilget søknaden. - Nemdene er overflødige, mener professor Berthold Grünfeldt.

12.02.05 11:04

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at abortnemdene man må søke dersom man vil ta abort etter 12. uke, nesten alltid godkjenner aborter frem til svangerskapets 16. uke.

- Dette viser at kvinnene har bestemt seg når de søker. Det er grunn til å stille spørsmål ved om vi trenger nemndene når innvilgelsesprosenten er så høy. Nemndene har en rein symbolfunksjon for Kristelig Folkeparti og andre. Hvorfor skjærer vi ikke i gjennom og fjerner dem, sier professor i sosialmedisin, Berthold Grünfeldt, til Klassekampen.

Vil utvide til 16 uker

Klikk på bildet for å forstørre.

SSB har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Grünfeldt, som selv var svært aktiv i kampen for å få innført dagens abortlov.

Professor Grünfeldt er per i dag tilhenger av å utvide grensa til 16 uker.

Tidligere har et flertall i Aps kvinnepolitiske styre, SVs arbeidsprogram, og et samlet kvinnepolitisk utvalg i SV gått inn for en slik grense. I løpet av helgen skal Arbeiderpartiet ta standpunkt i saken.

I undersøkelsen har SSB gått gjennom alle søknader om abort i årene 2000-2003. Det ble søkt om 1303 svangerskapsbrudd mellom uke 13 og 16 i denne perioden. Av disse ble 1200 saker behandlet i abortnemnd, og 1132 kvinner, eller 94,3 prosent, fikk altså innvilget abort. 96,8 prosent av dem som fikk ja gjennomførte aborten.

Flest tar valget i tide
Tallene viser dog at de aller fleste bestemmer seg for abort lenge før uke 12: Av de nesten nesten 14.000 abortene som ble utført i 2003 skjedde bare 3,4 prosent etter uke 12.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.