RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fjerne privatetterforskere

Sist oppdatert:
Leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, vil fjerne privatetterforskere fra alle straffesaker. Han mener de svekker rettsstaten. Hva mener du?

Privatetterforskere er rystet over forslaget. De mener at utspillet til Arne Johannessen er diktatorisk og at det vil svekke rettsstaten Norge, fordi privatetterforskere ofte har hjulpet der politiet har sviktet.

Det var under åpningen av landsmøte i Politiets Fellesforbund at Arne Johannessen kom med sitt utspill. Hovedpoenget hans er at politiet i dag får for lite penger til å etterforske kriminalsaker.

Men Johannessen gikk lenger og sa at ressursmangel i politiet skaper et marked for private etterforskere. Og det mener han er et problem for rettsstaten Norge. Til TV 2 Nettavisen utdyper han utspillet.

- Likhet for loven
- Jeg mener at privatetterforskere ikke skal jobbe med straffesaker. Det er en oppgave for politiet. Jeg synes det er problematisk i en rettsstat at noen skal ha råd til å leie privatetterforskere, mens andre ikke har det, sier Johannessen.

- Loven skal være lik for alle - uansett økonomi, sier Johannessen.

Oppgitt over utspillet
- Privatetterforskere har ingenting med straffesaker å gjøre. De får etterforske om en mann er utro mot kona, eller om ansatte i en bedrift tar fra bedriften. Det kan ikke vi legge oss i. Men bevis i en straffesak skal politiet samle inn, og politiet må bli satt i stand til å etterforske saker, sier Johannessen.

Tore Sandberg, privatetterforskeren som avslørte justismord i Liland-saken og Fritz Moen saken er oppgitt over utspillet. Han mener at privatetterforskere som ham tvert imot styrker rettssikkerheten i Norge.

Hans arbeid har avslørt fire justismord der fire personer har sonet til sammen 42 år for forbrytelser de ikke gjorde.

- Politiet ville aldri gjort noe
- Jeg kan med hånda på hjerte si at politiet aldri ville løftet en finger for å få hjelpe disse menneskene, sier Sandberg. Han mener at privatetterforskere tvert imot styrker rettsstaten ved å belyse sider ved saker som politiet aldri gjorde.

Sandberg får støtte av privatetterforsker og tidligere politietterforsker Leif A. Lier.

- Vi må ikke tro at politiet er ufeilbarlige. Alle har behov for en second opinion, sier Lier. Han mener også at det ikke hjelper en fattig om en rik person bruker en privat etterforsker. Og sammenligner det med at mennesker i dag kan velge mellom offentlige og private sykehus.

- Utspillet minner om diktatoriske forhold. Utspillet er floskelpreget. Jeg tar gjerne en debatt med Johannessen om dette, sier Lier.

Gjør ikke jobben
Tore Sandberg mener at privatetterforskere er nødvendig nettopp fordi politiet i mange tilfeller ikke gjør jobben skikkelig.

- Problemene i en rettsstat oppstår når politiet ikke følger straffeprosessloven paragraf 226 og etterforsker både det som taler for og det som taler i mot en person som er siktet i en sak, sier Sandberg. Hans oppgave har nettopp vært å ta tak i sidene ved saker som politiet ikke har prioritert. Dette har som kjent ført til at flere personer har blitt frikjent etter først å ha blitt dømt.

Offentlig ansvar
- Justismord er en annen diskusjon, sier Arne Johannessen.

- Det er fint for enkeltpersonene at privatetterforskere etterforsker deres saker, men for samfunnet er det ikke riktig. Det blir ikke likhet for loven fordi det er de med penger eller velgjørere som har råd til privatetterforskere, sier Johannessen.

Arne Johannessen også dette feltet er et offentlig ansvar, og sier at dem nyopprettede Gjenopptakelseskommisjonen skal gjøre den jobben som privatetterforskere tidligere har gjort, slik at også når det gjelder å avsløre justismord skal det offentlige gjøre jobben.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere