*Nettavisen* Nyheter.

Vil flytte ulv til Nordmarka

Foto: TV2 (Scanpix)

Fremskrittspartiets Tord Lien vil flytte en ulv fra Hedmark til Nordmarka.

- Det er bedre å flytte den såkalte Galven-tispa til Nordmarka enn til Kongsvinger. I Oslo-området er det større entusiasme for ulv enn det er i Hedmark, sier stortingsrepresentant Tord Lien (Frp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakgrunnen for saken er at Direktoratet for naturforvaltning ønsker å flytte den aktuelle ulvetispa til et sauefritt område i Kongsvinger kommune. Den unge ulvetispa stammer fra Galven-reviret i Sverige hvor den ble født i fjor. I mai krysset ulven grensa til Norge og har siden vært på vandring i Hedmark.

Gjør stor skade
Siden 10. juni skal ulven ha oppholdt seg i området mellom Mjøsa og Glomma. Det er registrert 52 dokumenterte eller antatte ulveskader i området der tispa har oppholdt seg. Derfor ønsker Direktoratet nå å flytte ulven, siden terskelen for å felle den er høy.

- Ulvetispa blir forsøkt flyttet for å begrense muligheten for framtidige skader på sau på beite i områdene der den nå oppholder seg, og for å gi sauebøndene i Hedmark forutsigbarhet i forhold til ulven, sier seksjonssjef Terje Bø i Direktoratet for naturforvaltning.

Til Nordmarka
Frps miljøpolitiske talsmann mener Kongsvinger bør bli spart for denne ulven.

- Befolkningen i Hedmark har nok utfordringer med rovdyr. Ulven bør i stedet flyttes med helikopter til Nordmarka hvor konfliktnivået er lavere. Det bør være en naturlig konsekvens av rovdyrforliket i Stortinget, sier Tord Lien og presiserer at Fremskrittspartiet ikke står bak denne rovdyrpolitikken.

Flertallet på Stortinget har vedtatt et forvaltningsområde hvor det skal være ulv på Østlandet. I utgangspunktet ble området øst for Glomma blinket ut, men så ble noen områder i Hedmark droppet mens Nordmarka ble tatt med i stedet.

Ny rovdyrdebatt
- Nå har man sjansen til å følge opp Stortingets vedtak Det kan gjøres ved å flytte Galven-tispa til Nordmarka slik at den mer ulveentusiastiske befolkningen i Oslo og omegn selv kan få føle på kroppen hva det vil si å ha ulv i skogen. Et slikt grep vil være bra for norsk rovdyrdebatt, sier Lien og peker på at Frp vil være tøffere mot ulven enn det flertallet på Stortinget har lagt opp til.

Lien forteller at det er etablert ulv i flere Akershus-kommuner.

- Men det er ikke fastslått med sikkerhet at det har vært ulv i Nordmarka, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.