*Nettavisen* Nyheter.

Vil forfølge gratis laksefiske

Foto: TV 2

Forsvarsledelsen vil mandag se nærmere på den gratis laksefisketuren flere hærsjefer, deriblant brigader Arne Skjærpe, har vært med på. I verste fall kan de impliserte bli avskjediget.

24.01.05 07:06

TV 2 Nettavisen kunne søndag avsløre at tre sjefer fra hærledelsen i slutten av august i fjor, fikk påspandert en eksklusiv fisketur i lakseelva Orkla av forsvarsleverandøren Thales.

Nå vil forsvarsledelsen straks se nærmere på om det kan være et brudd på tjenestemannslovens § 20, og dermed i verste fall kunne medføre avskjedeligelse for de impliserte.

- Vi vil se nærmere på dette mandag morgen, sier pressetalsmann, brigader Geir Anda i forsvarssstaben til TV 2 Nettavisen.

- Vi har strenge regler for hvordan vi skal opptre i forhold til leverandører. Verken brigader Skjærpe eller de andre er i en direkte innkjøpsposisjon, men har overordnede stillinger, med påvirkningskraft, sier Anda til TV 2 Nettavisen.

- Ikke kappe hodet av
Anda vil ikke gå i detalj rundt saken.

- Vi får ikke kappe hodet av de impliserte, før vi har fått alle fakta på bordet, sier han.

De tre hærsjefene hevder fisketuren de deltok på, var av privat karakter. I tillegg til de tre fra hærledelsen, deltok to ansatte i Thales. En av disse var tidligere oberstløyntnatnt Svein Magne Karlsen. Han er en nær venn av Skjærpe - de to gikk sammen på Krigsskolen.

Forbud mot ytelser
Dersom forsvarsledelsen finner at de tre hærsjefene har brutt reglementet, står de også i fare for å ha brutt tjenestemannslovens § 20.

Bestemmelsen inneholder et forbud mot at embets- eller tjenestemenn for seg, eller andre, mottar gave, provisjon, tjeneste eller annen ytelse, som er egnet til, eller av giveren er ment, å påvirke hans tjenestelige handlinger.

I paragrafens annet ledd sies det at en overtredelse av forbudet kan medføre ordensstraff eller avskjed.

I forarbeidet til lovene pekes det på viktigheten av å unngå tvil om en tjenestemanns objektivitet i forhold til en eventuell giver.

Om tvilen er begrunnet eller ubegrunnet blir da av mindre betydning. Publikums oppfatning av situasjonen er det sentrale i forhold til det tillitsforhold som må eksistere mellom statsforvaltningen og publikum, står det å lese i forarbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag