Vil fortsatt kaste ut Krekar

Kommunalminister Erna Solberg ser ingen grunn til å omgjøre vedtaket om å kaste ut mulla Krekar fra Norge trass i at Riksadvokaten har henlagt staffesaken mot mullaen.

15.06.04 15:51

- Det er ingenting i Riksadvokatens avgjørelse om å henlegge saken som svekker utvisningssaken, sier Erna Solberg til TV 2 Nettavisen.

Hun understreker at utvisningsvedtaket er gjort på et annet grunnlag og lovverk enn straffesaken som nå er henlagt.

- I utlendingsloven er hensynet til rikets sikkerhet et eget utvisningsgrunnlag. Utvisning på dette grunnlaget er ikke avhengig av at det foreligger straffbare forhold. Det er viktig å huske på at dette gjelder to separate saker, men samme person. Hvis han skulle ha blitt dømt for det han var straffeforfulgt for, ville det ha vært et tredje grunnlag for å vise ham ut.

Ønsker garanti mot dødsstraff
Erna Solberg kan ikke si når mulla Krekar endelig vil bli sendt ut av landet. Hun er klar til å starte en dialog med de nye myndighetene i Irak når de tar over 3. juli.

- Er dere komme noe lenger i å undersøke om mulla Krekar risikerer dødsstraff i Irak?

- Vi vil starte en dialog når de nye myndighetene er kommet. Det vil bli en lang prosess, men Norge har en rekke ganger utvist personer som risikerte dødsstraff mot garantier om at dødsstraff ikke vil bli utført.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.