*Nettavisen* Nyheter.

Vil frata drapsmenn foreldreretten

Foto: (Ill.foto: Politiet/Politi.no)

En arbeidsgruppe vil endre barneloven slik at menn og kvinner som dreper den andre forelderen ikke lenger får automatisk rett til felles barn.

03.08.04 07:38

Ifølge forslaget som nå er sendt ut på høring, er det gjerningspersonen selv som eventuelt må gå til sak for å oppnå foreldreansvar, og ikke den dreptes foreldre som må kjempe for at foreldreretten skal fradømmes.

Barne- og familiedepartementet satte ned en arbeidsgruppe som laget en rapport etter at drapsdømte Yasin Jabr (42) automatisk ble tildelt foreldreansvaret for sin datter, skriver Aftenposten.

Jabr kjørte med vilje ned samboeren Hanne Kristine Olsen (29) i Bergen i juli 2001, og rygget over henne minst en gang. Bilen traff også barnevognen med parets tre uker gamle datter. Spedbarnet ble påført skallebrudd, knusningsskader i hodet og hjerneblødning.

Likevel er loven i dag slik at Jabr fikk beholde foreldreretten til babyen som han senere ble dømt for drapsforsøk på, og det tok den avdødes far to år å få rettens medhold i at Jabr skulle fradømmes foreldreretten.

Det er barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) som avgjør om barneloven skal endres.

- Det vil statsråden trolig gjøre i løpet av høsten, opplyser avdelingsdirektør Tove Friisø i Barne- og familiedepartementet til Aftenposten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.