RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil fryse Orderud-arven

Sist oppdatert:
Slektningene til Marie Orderud vil fryse Orderud-arven i fem år i hå p om at Per Orderud er uskyldig dømt. – Dette skjønner jeg ikke. Jeg har ikke tro på nye opplysninger i saken, sier motpart i arvestriden, Harald Orderud.

- Siden saken ennå ikke er løst, ønsker vi å fryse arven i fem år. Det ville vært svært uheldig om arven nå ble fordelt og at det senere viser seg at Per Orderud er uskylding dømt, sier en av slektningene til Marie Orderud, Lars Orderud, i en uttalelse i forbindelse torsdagens behandling av arvestriden etter trippeldrapet I Oslo tinghus.

Har anlagt søksmål

Torsdag møtte slektningene til Marie Orderud, Kristian Orderud og Anne Orderud Paust i Oslo skifterett for å få en avgjørelse om arv og arverekkefølgen etter trippeldrapet.

Slektningene av Marie har gått til søksmål mot slektningene til Kristian Orderud. De mener Marie Orderud døde sist av de tre avdøde etter trippeldrapet og mener at Maries slektninger derfor er enearvinger til boene.

Skifteretten skal ta stilling til hvem som er arvingene i de to dødsboene og hvilken betydning dødsrekkefølgen for trippeldrapet vil få for dette.

Harald Orderud, som i Oslo tinghus torsdag representerte Kristian Orderuds slektninger, liker overhodet ikke ideen om å fryse arven.

- Vårt forslag er å gi arven til veldedige formål i Sørum kommune. På denne måten blir det ikke noen strid om arven, sier Harald Orderud til TV 2 Nettavisen.

- Sløsing av midler

Harald Orderud, sønn av Hans Orderud som var bror til drepte Kristian Orderud, mener det ligger skjulte motiver bak å fryse arven i fem år.

- Jeg skjønner ikke at dette forslaget kommer og jeg har heller ikke noen tro på at det kommer nye opplysninger i Orderud-saken – da ville de kommet frem for lengst. Jeg er redd pengene vil gå til privat etterforskning i saken, som i de siste årene ikke har ført til noe som helst – det hadde vært sløsing av midler, sier Harald Orderud.

Harald Orderud sier Marie Orderuds slektninger tidligere har gitt signaler om at de vil tilbakefører arv til Per Orderud hvis de vinner arvestriden, en ide han liker svært dårlig.

Harald Orderud etterlyser også en avklaring på om hva som skjer med pengene etter fem år om det ikke blir en løsning i Orderud-saken.

- Bli likt fordelt

- Viser det seg etter fem år at saken står uforandret, eller at dommen er riktig, vil selvfølgelig ikke noe av arven gå til Per Orderud, men bli likt fordelt mellom alle arvinger i tråd med bobestyrers forslag, heter det i uttalelsen fra Marie Orderuds slektninger.

Kristian Orderuds slektning er vil ha en todeling av arven mellom Marie og Kristians slektninger.

På denne måten kan de også åpne for å forfølge Kristians ankesak mot Per Orderud om rettighetene til Orderud gård.

Kristian Orderud var i strid med Per Orderud om overdragelse av gården, da trippeldrapet skjedde.

Millionbeløp

Arvestriden dreier seg om millionbeløp. Bare etter Anne Orderud Paust er det en arv på over fem millioner kroner.

For det avdøde ekteparet Orderud er det snakk om rundt 300.000 kroner.

I tillegg kommer verdiene av selve Orderud gård.

Per fradømt arveretten

Per Orderud ble fradømt arveretten da han ble dømt for medvrikning til trippeldrapet.

Han er derimot tilkjent gården ved at han benyttet seg av en falsk underskrift.

Hvis Kristians slektninger vinner gjennom i arvesaken, vil de trolig gå videre med ankesaken om gårdstvisten.

- Det kan veldig godt være, men det ligger litt frem i tid, sier Harald Orderud til TV 2 Nettavisen.

- Hadde overtatt gården

Marie Orderuds slektninger mener på sin side at "Per hadde overtatt gården lenge før de fatale mordene ble begått", som det heter i uttalelsen fra bostyret.

Der heter det videre:

- Den annen part i saken har sagt at de vil anke tvisten om overdragelsen av gården mellom Kristian Orderud og Per Orderud. Etter vår mening dreide denne tvisten seg ikke om Per skulle overta, men om størrelsen på mellomlegget til hans søster. Ved at arverekkefølgen blir som loven sier, altså dødsrekkefølgen avgjør, vil en slik anke ikke være mulig og familien kan få ro om gård og arv, heter det i uttalelsen.

Striden rundt Orderud gård og kårboligen er utsatt til etter at saken rundt arvestriden er avgjort.

Arvelovens § 71 og 72.

Sentralt i arvestriden i Orderud-familien står arvelovens § 71 og 72.

I de heter det:

§ 71. Rett til arv har berre den som lever eller er avla når arvelataren døyr.

§ 72. Er ein arving død utan at ein veit om han overlevde arvelataren, blir han rekna for ikkje å ha overlevd han.

Prosessfullmektig for Marie Orderuds slektninger, Rolf B. Nybakk, på pekte i sin innledningsprosedyre at han mente det var avklart at Marie Orderud døde sist, og således overlevde de andre - og at hennes slektninger derfor er arvinger til boene.

De saksøktes prosessfullmektig, Per Racin Fosmark, sa i sin innledningsprosedyre at det slettes ikke er klart at Marie døde sist.

- I arverettslig forstand må man være 100 prosent sikker på dø dsrekkefølgen og det er man ikke i denne saken, sa Fosmark.

Subsidiært prosederte Fosmark på at hvis retten kommer til at Marie Orderud døde sist, så ville det være i strid med den alminnelige rettsfølelse og rettferdighetsbetraktninger om man bokstavfortolket arveloven § 71 i denne spesielle saken.

For i norsk rettshistorie finnes det ingen lignende sak, og derfor vil den kommende dommen skape presedens. Det gjør at saken etter all sannsynlighet vil bli anket videre.

- Nei, saken stopper neppe ved denne runden, sier Lars Orderud til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere