RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gå etter milliardsprekk

Sist oppdatert:
FORSVARSMUSEET (TV 2 Nettavisen): Forsvarssjef Sigurd Frisvold og tre andre forsvarstopper tilbyr seg å gå av etter at Forsvaret har brukt rundt én milliard kroner for mye i 2004.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold ber Frisvold om å fortsette. Dette har Frisvold ennå ikke kommentert.

I tillegg til forsvarssjefen, tilbyr stabssjefen til Frisvold, Svein Ivar Hansen, seg også å gå av, samt sjefene for logistikk og hæren.

- Jeg har orientert forsvarsminister Devold om at jeg har valgt å stille min plass til disposisjon. Jeg har hovedansvaret og tar naturlig konsekvensen av det, sier Frisvold.

Det er Hæren, under ledelse av generalmajor Lars J. Sølvberg, og Forsvarets logistikkorganisasjon under ledelse av Erik Hernes som i hovedsak står for overforbruket på nær en milliard kroner.

- Kom overraskende
Frisvold fikk vite om overforbruket den 12. januar. Den 13 januar orienterte han forsvarsminister Kristin Krohn Devold muntlig om overforbruket.

Frisvold hadde fått signaler fra Hæren om at budsjettet ville sprekke, men ikke i nærheten av den størrelsesordenen som nå er klart.

- Tallene kom bardus. Jeg burde vært orientert tidligere. Det er høyst utilfredsstillende. Det er bare å legge seg helt flat. sier han.

Forsvarssjefen sier at hovedårsaken til det store overforbruk er at «aktiviteten ble høyere enn forventet».

En del av årsaken er også det nye økonomistyringssystemet GOLF, som har hatt alvorlige driftsproblemer det siste året.

- Vil smerte
Frisvold sier at Forsvaret vil dekke inn milliardbeløpet i løpet av året.

- Det vil berøre hele Forsvarets bredde og vil smerte.

Ifølge Frisvold hadde Forsvaret et netto merforbruk på 650 millioner i 2004. I tillegg kommer et etterslep på 220 miilioner og utestående kontanter.

Det endelige regnskapet for 2004 blir lagt fram 21. januar.

Den nye regnskapssprekken kommer samtidig med at Stortinget behandler forsvarsregnskapet for 2003. Et regnskap som Riksrevisjonen har nektet å godta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere