RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gå gjennom Lindh-dekningen

Sist oppdatert:
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener pressen etter all sannsynlighet har begått overtramp i sin dekning av drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh.

VG er blant avisene som varsler en gjennomgang av sin dekning.

- Dette må vi gå nøye gjennom, og jeg ser ikke bort fra at det er ting vi burde gjort annerledes i dekningen, sier politisk redaktør Olav Versto i VG til NTB.

- Skandale

Den kjente svenske advokaten og ekspertkommentatoren Per Samuelsen utrykte onsdag sterk misnøye med måten den nå løslatte 35-åringen, som inntil onsdag var mistenkt for mordet, ble fremstilt på i pressen .

- Behandlingen 35-åringen har fått i media, er en skandale, sa Samuelsen til TV 2 Nettavisen.

Nå kan den løslatte mannen trolig søke erstatning, ifølge NTB.

- Hvis han i tillegg orker å gå til sivilt søksmål mot media, vil det være bra. Han har fått livet totalt ødelagt av mediene, sa Samuelsen.

- En stor sak

Norske medier har også gitt detaljerte skildringer av 35-åringens bakgrunn, deriblant hans seksuelle legning, hans påståtte tilknytning til det svenske kongehuset og karakteristikker av mannens mulige høyreekstreme sympatier.

Ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen i Dagbladet frykter ikke at hans avis skal bli saksøkt av den tidligere mistenkte 35-åringen.

– Dette er en svært stor sak der alle har spurt seg om dette drapet er blitt utført av en tilfeldig gal mann, eller om det var en politisk handling. Da må det bli medienes oppgave å bringe noe av bakgrunnen til en person som er anholdt av politiet, sier Eriksen til NRK.

- Usanne opplysninger

Kokkvold understreker, ifølge NTB, at han ikke har grunnlag for å si noe altfor bastant om dekningen, men viser til at journalistisk konkurranse fører til hastverk som noen ganger fører til at ting som ikke burde bli trykket, likevel blir det. I denne konkrete saken mener han det er på det rene at mediene har brukt opplysninger som har vist seg ikke å stemme.

Han understreker samtidig hvor viktig det er at pressen dekker saker som dette på en grundig og omfattende måte.

- Slike debatter fører nesten alltid til noe godt, der nye grenser blir satt, sier generalsekretæren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere