RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Kyrre Lien/Scanpix)

Vil gi 13.000 mer til uføre

Sist oppdatert:
Fremskrittspartiet vil gi 13.000 kr mer til uføre og minstepensjonister.

- Vi har tatt flere grep i forhold til fattige i vårt alternative statsbudsjett. Fattige trenger penger. Vi vil øke stønaden til unge uføretrygdede som er syke og ikke har noen mulighet til å komme seg i arbeid, sa Frp-formann Siv Jensen til Nettavisen da hun la fram partiets alternative statsbudsjett i dag.

Partiet vil øke minstepensjonen for alderspensjonister, uføre- og etterlattepensjonister med 13.000 kroner i året.

Frp vil i sitt alternative statsbudsjett også styrke sykehusenes budsjett med 1,7 milliarder kroner, hvorav 300 millioner skal brukes på rehabilitering. De foreslår også å justere ned egenandelstaket til 1500 kroner, mot regjerings forslag på 1740 kroner.

- Denne styrkingen av helsevesenet til at vi vil få flere folk som er syke vil komme raskere i jobb og det vil gi dem en mer verdig hverdag, sier Jensen.

21,4 mrd. skattelette
I det alternative budsjettet har Frp redusert statens inntekter fra skatt og avgifter med 21,4 milliarder kroner.

- Er skatte- og avgiftslettelser nyttig i fattigdomsbekjempelsen?

- Ja, absolutt. Fattige må også gå i butikken, fylle bensin - om de har råd til bil, da, og betale strømregningene sine, sa Siv Jensen til Nettavisen.

Frp vil gi skattelettelser til de med lav og middels inntekt. Minstefradraget vil de øke til 73.000 kroner og frikortgrensen til 70.000 kroner. Videre vil partiet senke avgiftene på drivstoff med en kroner per liter, redusere elavgiften med 2 øre per kWh og sette ned årsavgiften for kjøretøy med 300 kroner i året.

I partiets eksempler vil en husstand med to voksne og to barn samlet få 9403 kroner mer å rutte med om den har to inntekter på 300.000 kroner og 200.000 kroner. En husstand med 500.000 kroner og 300.000 kroner får 14.743 kroner mer å rutte med. Eksemplene forutsetter at husstanden har en bil, kjører 13.000 km årlig og bruker 20.000 kWh strøm på årsbasis.

Bruker mindre
I det alternative budsjettet vil Frp bruke betydelig mer til politi, forsvar og veibygging, men totalt kuttes de offentlige utgiftene med nær 15 milliarder kroner. Samtidig vil partiet redusere de offentlige inntektene med cirka 22 milliarder kroner.

Utenlandsbudsjettet vil partiet reduserer med 7,5 milliarder kroner, men går inn for tollfri import av varer fra u-landene.

Og da viser partiets beregninger at med Frps budsjett vil det overføres 329 milliarder kroner til Statens pensjonsfond, mens den sittende regjeringen vil overføre 344 milliarder kroner til fondet.

Her kan du laste ned hele Frps alternative statsbudsjett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere