RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Gate Gourmet)

Vil gi alle muslimsk flymat

Sist oppdatert:
Leverandøren til SAS og Norwegian vurderer å gjøre halalmat til standard.

Gate Gourmet, som leverer flymat til både SAS og Norwegian, vurderer å lage flymaten etter muslimske halalregler.

- Målet mitt er å gjøre alle store, sentrale operasjoner halalgodkjente, sier konsernsjef Guy Dubois i sveitsiske Gategroup, som driver Gate Gourmet, til Financial Times.

- Hvis jeg produserer alt etter halalstandarder, reduserer jeg kompleksiteten og øker kostnadseffektiviteten. Dette handler ikke om sosiale eller religiøse vurderinger, sier han.

Informasjonssjef Brigitt Trindler i Gategroup sier til NA24 at halalsaken har vakt oppsikt og at selskapet derfor har skrevet en kort redegjørelse. Her heter det blant annet: - Selskapets ambisjon er å undersøke tiltak for å redusere kompleksitet og kostnader i produksjonsprosessen, men ingen avgjørelser er tatt.

- Ingen endring
Til Financial Times sier Gate-sjefen Dubois:

- I dag er halalmat et spesialmåltid, men jeg kan se for meg en tid når svinekoteletter er spesialmåltidet og alt det andre er felles.

I SAS benekter man at en eventuell halalomlegging vil påvirke selskapets passasjerer.

- Det blir ingen endringer på maten som serveres på SAS sine fly, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NA24.

Han understreker at Gate Gourmet leverer etter de standarder SAS ber om, men kan ikke umiddelbart svare på om disse standardene forhindrer at den normale menyen lages etter halal-standarder, som blant annet innebærer at det fremsies en muslimsk bønn under slakting samt at det ikke serveres visse matvarer, som svineprodukter.

- Men hvis vi bestiller svinekjøtt, så skal det leveres svinekjøtt. Og om dette på første klasse skal stekes i rødvin, så skjer det, sier Johansen.

- SAS reflekterer det skandinaviske, også gjennom hva vi serverer om bord i våre fly, legger han til.

Voksende muslimsk marked
Gate Gourmet er verdens største uavhengige leverandør av flymat. En økende kundegruppe utgjøres av flyselskaper i hovedsaklig muslimske land, for eksempel raskt voksende Emirates fra Dubai.

- Vi konkurrerer for øyeblikket om mer halal-virksomhet og når vi får det, vipper tyngdepunktet, sier Dubois, som legger til at Gate vil diskutere med eksisterende kunder for å håndtere overgangen og styre inntryket som skapes.

På kundelisten står både SAS, Norwegian og en rekke internasjonale selskaper, som BA, Delta og Cathay Pacific.

Hos Norwegian er man ikke kjent med planene til Gate, men presse- og informasjonssjef Åsa Larsson påpeker uansett at Norwegian ikke serverer varme måltider og hun mener dette gjør spørsmålet mindre relevant.

Mange regler
Halal-reglene setter en rekke begrensninger på matproduksjon. For det første er visse matvarer forbudt, for eksempel svinekjøtt.

Dessuten skal slakting foregå ved at strupen kuttes mens dyret fortsatt er i live. Det er ulik praksis når det gjelder å bedøve dyret før dette skjer.

Videre bør det under slakting fremsies en muslimsk bønn. Dessuten skal det ikke brukes alkohol, heller ikke i rengjøringsprodukter på kjøkkenet, og halalmat må behandles og oppbevares adskilt fra annen mat, som betegnes som haram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere