Vil gi billistene miljøkurs

Samferdselsministeren Liv Signe Navarsete

Samferdselsministeren Liv Signe Navarsete Foto: (Miguel Carazo)

Bilister bør få kurs i hvordan de kjører miljøvennlig, mener samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

I samarbeid med bilbransjen holder regjeringen på med å sette i gang nye tiltak for å redusere klimautslipp.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete annonserte tirsdag en rekke nye tiltak for å redusere klimautslippene fra biler i Norge. Blant tiltakene finnes økokjøring og miljøkurs for bilister, samtidig som informasjonskampanjer om hvordan folk flest kan finne veien mot lavere CO2-utslipp.

- Det finnes fortsatt mange svarte hull. Folk vet lite om hvordan de kan bidra med et bedre miljø, men også om den nye teknologien som kan bidra til dette. Det finnes også andre tiltak fra regjeringen som kommer til å forsterke denne satsingen, blant annet om biodrivstoff, sier Navarsete.

Samferdselsdepartementet og bilnæringen i Norge har de siste to årene arbeidet med nye klimahandlingsplaner. Tirsdag møtte Navarsete sentrale representanter fra Bilimportørenes Landsforeningen (BIL) og Norges Automobil-Forbund (NAF). Blant tiltakene som vurderes er tilbud om økokjøring ved kjøp av ny eller brukt bil, økokjøring som en del av kjøreopplæringen i samarbeid med trafikkskoler, økokjøringskurs på NAF-stasjoner for personer som allerede har førerkort, innføring av miljøeffektive dekk, bedre klassifisering av bilene og bedre veistandard i forhold til effekt på drivstoffbruk.

Når tiltakene skal innføres er ennå ikke avklart, men Navarsete sier at bilbransjen har foreslått mange gode forslag hvis ansvar deles blant offentlige myndigheter, enkelte bileire og bilselgere.

En teknologi-optimist


- Jeg er en teknologioptimist. Jeg tror på at den nye miljøvennlige teknologien kan hjelpe oss til å ta være på miljøet på en bedre måte enn det vi gjør i dag. Den andre biten av arbeidet ligger hos den enkelte bilisten. Men først må det informeres om hvordan de kan kjøre bil på en miljøvennlig måte, sier samferdselsministeren.

Tirsdag deltok Navarsete i presentasjonen av en ny type hybridbil fra Honda som har lave utslipp. Det dreier seg om Honda Civic Hybrid, som har en 1,3 liters motor og som bruker 0,46 liter drivstoff per mil ved blandet kjøring. I tillegg har bilen en elmotor som kan brukes ved bykjøring.

Kåre Filseth i Honda Norge sier at bilen allerede selges i Europa, USA og Japan. Prisen ligger på 260.000. Bilen sparer energi ved nedbremsing og på tomgangskjøring. Hybridteknologien sørger også for lavere engangsavgift ved kjøp.

-Vi har lenge hatt en gående samtale med myndighetene om miljø, utgifter og CO2 utslipp. Det er en kontinuerlig prosses som involverer flere departementer, sier Filseth.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag