*Nettavisen* Nyheter.

Vil gi bort heroin

Foto: Scanpix

Jusprofessor Asbjørn Strandbakken vil gå nye veier i rusomsorgen.

14.02.07 11:54

Jusprofessor Asbjørn Strandbakken ved Universitetet i Bergen mener gratis heroin til de som trenger det vil være bra for de narkomane, og redusere kriminaliteten, melder NRK.

Frp for

Justispolitisk talsmann i Frp, Jan Arild Ellingsen, mener et slikt tiltak bør vurderes. Det mener ikke justisminister Knut Storberget (Ap).

- For det første ville det være umulig å forvalte en slik politikk. Hvor skulle vi få heroinet fra, for eksempel?, spør Storberget.

Forbundet Mot Rusgift er ikke nådige i sin kritikk av professorens forslag.

- Naivt

- Nesten alle brukere ønsker seg vekk fra heroinavhengigheten. Utdeling av heroin vil gjøre rehabilitering vanskeligere, men holde brukerne fast i stoffbrukertilværelsen. Heroin er et kortvirkende stoff som må tas tre-fire ganger om dagen for å holde abstinensene unna. Det blir dermed liten mulighet til terapi eller andre rehabiliteringstiltak, sier forbundets leder, Knut T. Reinås, i en pressemelding.

Reinås mener heroin er lite hensiktsmessig sammenlignet med de medikamentene som i dag brukes i rehabiliteringen, som metadon og subutex. Han mener videre at Strandbakken er naiv når han tror gratis heroin vil hjelpe på kriminaliteten.

- Mange undersøkelser viser at kriminalitet og fengsling ofte går forut for første gangs bruk av heroin. Heroinbruken kan derfor sees delvis som et innslag i en kriminell delkultur. Gratis heroin vil ikke endre på dette, sier Reinås.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.