RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gi ekstra harry-rabatt

Foto: Roar Grønstad
Sist oppdatert:
Julehandelskurven er over 20 prosent billigere i Charlottenberg enn i Lillestrøm. Hampus Söderström jobber for at det skal bli enda mer å hente på svensketuren.

Derfor har svensken, bosatt på Skedsmokorset og «nordmann» på femtende året, startet Harryklubben.

Klubben, med gratis medlemskap, har samlet 12.000 medlemmer siden i sommer. Den skal ifølge Söderström være en grasrotbevegelse som skal skape oppmerksomhet rundt de store prisforskjellene mellom Norge og Sverige, skriver Romerikes Blad.

Det skal den gjøre blant annet ved å inngå rabattavtaler med svenske butikker og dermed gjøre svensketurene enda mer lønnsomme.

- Men det egentlige målet er å få norske politikere til å våkne, sier han, og mener avgiftspolitikken som føres nærmest er en oppfordring til å handle på den andre siden av grensen.

- Sånn det er blitt er det jo egentlig de som handler i Norge som er Harry, mener Hampus, som for et par uker siden satte opp tre gratisbusser til Töcksfors og ga passasjerene 200 ekstra kroner å handle for.

Grensehandelen øker
Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at nordmenn har grensehandlet for 8,5 milliarder kroner i løpet av årets ni første måneder. Det er en halv milliard mer enn i samme periode i fjor.

Söderström har overhodet ikke dårlig samvittighet for å bidra til enda mer svenskehandel.

- Absolutt ikke. Så lenge det er billigere burde enda flere handle i Sverige og bruke sin forbrukermakt. Da skjer det kanskje noe i Norge, sier han.

Harryklubben vokser stadig. www

- Det kommer nye medlemmer hver dag, og de er selv med på å bestemme hvilke butikker vi skal gå i rabattforhandlinger med. Folker opptatt av mat og drikke, men det er mye annet som er billigere i Sverige også. Det er for eksempel tusenvis av kroner å spare på svenske bilverksteder og hos tannleger, sier Söderström.

KJØTTMARKED: Butikksjef Tommy Johansson hos Maximat i Charlottenberg sier åtte av ti kunder i kjøttdisken hans er nordmenn. Han regner med å selge 25 tonn ribbe før jul.

Ribbefest
RBs prissjekk av et utvalg mat – og drikkevarer som hører julen til viser en prisforskjell på 22 prosent mellom Sverige og Norge. Det er imidlertid ikke alt som er billigere i Sverige. Juleribba kan det være like lurt å kjøpe her hjemme.

- Det er likevel ribbe det går mest av her nå, sier butikksjef Tommy Johansson hos Maximat i Charlottenberg.

- I løpet av desember selger vi 25 tonn ribbe, forteller han.

Mens ribbeprisen er omtrent den samme i Sverige og Norge, er lutefisken vi fant hele 253 prosent dyrere i Sverige.

- Det er fordi vi får den fra Norge, det, smiler Johansson.

Åtte av ti er norske
Åtte av ti kunder i shoppingsenteret i Charlottenberg er norske, og man trenger ikke å lete lenge etter romerikinger.

- Vi er her for å spare penger, men også litt for å få oss en tur. Vi hadde fri i dag og hadde lyst til å gjøre noe annet enn å styre hjemme, forteller Unn Kristin Balczer og Kari Andresen fra Gjerdrum.

De er i Sverige sånn omtrent en gang i måneden.

- Denne gangen ble det litt mindre i kurven enn det pleier å bli, sier Unn Kristin.

- Er det mat det går i?

- Ikke bare. I dag har jeg handlet i klesforretningen og sportsbutikken også. Det var gode tilbud der.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere