RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil gi flere flyktningestatus

Foto: Scanpix/Reuters
Sist oppdatert:
I tillegg styrkes barns rettigheter i forslaget til ny utlendingslov.

Det nye flyktningbegrepet vil omfatte alle som har rett til internasjonal beskyttelse, ikke bare dem som er omfattet av flyktningkonvensjonen, opplyser departementet i en pressemelding.

Barns rettigheter styrkes blant annet gjennom at barns særskilte behov for beskyttelse lovfestes, heter det i forslaget til ny utlendingslov.

- Utlendingspolitikken skal være human, solidarisk og rettssikkerhetssmessig, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen på en pressekonferanse fredag.

Proformaekteskap
For å forhindre at personer omgår regelverket og skaffer seg oppholdstillatelse i Norge ved å inngå proformaekteskap, vil regjeringen skjerpe loven.

- Flere av utenriksstasjonene har uttrykt at dagens bestemmelse er vanskelig å håndheve. Nå blir det enklere å konstatere om det foreligger proformaekteskap og bestemmelsen blir dermed mer effektiv, påpeker Hanssen.

Tvangsekteskap
Regjeringen vil skjerpe underholdskravet i saker om familieinnvandring. Referansepersonen må selv tjene minst 199.200 kroner per år. Kravet til inntekt gjelder også norske borgere over 23 år. Det nåværende kravet om inntekt er 182.440 kroner.

- Den som kan forsørge seg, har større mulighet til å stå på egne bein. Inntekt er dessuten nødvendig for å kunne forsørge ektefellen den første tiden i Norge, framholder Hanssen.

Ap går bort fra kravet om aldersgrense for tvangsekteskap - noe som betyr full seier for SV på dette punktet.

Den nye loven ventes ikke å tre i kraft før 1. januar 2010.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere