RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ERIK MODAL / TV 2 NETTAVISEN

Vil gjøre KRL-fritak enklere

Sist oppdatert:
Regjeringen har bestemt seg for å gjøre det lettere for elever som vil ha fritak fra KRL-faget.

Lovbestemmelsen om at den som skal undervise i KRL (kristendom, religion og livssyn) skal ta utgangspunkt i grunnskolens formålsparagraf, blir foreslått fjernet for å tydeliggjøre at faget ikke skal være forkynnende. Det skal samtidig utarbeides en ny læreplan for KRL, og reglene for fritak blir forenklet.

Foreldrenes frihet
Dette er sentrale elementer i regjeringens svar til FNs menneskerettighetskomite om KRL-faget. Regjeringen mener endringene imøtekommer komiteens uttalelse om at nåværende ordning med delvis fritak i KRL-faget er i strid med artikkel 18 nr. 4 i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Denne artikkelen omhandler foreldres frihet til å sørge for sine barns religiøse og moralske oppdragelse.

Samlende fag
- Regjeringens mål har vært å sikre et fag som er mest mulig samlende, samtidig som vi imøtekommer FN-komiteen, sa utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet under en pressekonferansn i ettermiddag.

Hun vektlegger at KRL skal være et fag hvor elever med ulik bakgrunn kan få et felles kunnskapsgrunnlag og samtidig møte ulike religioner og livssyn. Det kommer til å bli presisert at skolen skal komme enkeltelever og foreldre i møte gjennom tilpasset opplæring.

Religiøst mangfold
- Dette er ikke minst viktig i vår tid med stort religiøst og kulturelt mangfold. Målet må være å bidra til dialog. Skal vi lykkes med dette, er det en forutsetning at elevene så langt som mulig deltar i en samlet undervisning, sier Clemet.

Utdanningsministeren understreker at KRL-faget skal være åpent, bidra til innsikt, respekt og dialog på tvers av tros- og livssynsgrenser. Samtidig skal faget fremme forståelse og toleranse i religiøse og moralske spørsmål. Samtidig mener ministeren at det er naturlig at kristendommens betydning i norsk historie og kultur betones særskilt i faget.

Gjelder fra høsten
De foreslåtte endringene iverksettes fra kommende skoleår.

- Inntil varig ordning trer i kraft skal det vises stor romslighet i forhold til foreldres ønsker om delvis fritak og tilpasset opplæring. Om nødvendig skal det midlertidig gis fullt fritak fra undervisningen, oppfordrer Kristin Clemet.

- Skritt i riktig retning
- Venstre er fornøyd med at endringene i KRL-faget går i riktig retning, men vi ønsker oss på sikt et nytt og nøytralt felles livssyns-, etikk- og verdifag, sier parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande.

Venstre er fornøyd med at regjeringen foreslår å fjerne den spesielle bindingen mellom dette faget og skolens kristne formålsparagraf.

Skei Grande understreker at Venstre på sikt ønsker å endre skolens formålsparagraf og innføre et nytt felles og nøytralt livssyn-, etikk- og verdifag (LEV-faget).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere