RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil granske alle barnedødsfall

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Professor Torleiv Ole Rognum ved Rettsmedisinsk institutt i Oslo vil innføre obligatoriske dødsstedsundersøkelser når et barn dør i løpet av de første tre leveårene.

Professoren sier til Dagsavisen at obligatoriske dødsstedsundersøkelser vil styrke barns rettssikkerhet, og at dagens system for gransking av slike dødsfall ikke er tilstrekkelig.

Rognum mener også at det å gjøre dødsstedsundersøkelser obligatorisk ville bidra til å fjerne følelsen av en eventuell mistanke for foreldrene og pårørende til barna.

Rettsmedisinsk institutt avsluttet nylig et tre år langt prosjekt om dødsfall blant barn under tre år. Det var frivillig for foreldre og pårørende å delta i prosjektet, som omfattet Sør- og Østlandet.

Om lag 60 slike barnedødsfall fant sted i dette området i treårsperioden. I 45 av dødsfallene ble det gjennomført dødsstedsundersøkelser og hjemmebesøk. Under samtale med foreldrene ble hendelsen rekonstruert med dukker dagen etter dødsfallet.

- Vi vil presentere konklusjonene i en rapport som skal overleveres riksadvokaten innen 1. september, men jeg kan allerede nå si at opplysningene etter mitt syn tilsier at dødsstedsundersøkelser bør bli obligatorisk, sier Rognum.

Mens antall tilfeller av krybbedød har gått drastisk ned de siste 15 årene, fra 142 i 1989 til rundt 20-25 i året nå, har den relative andel sykdomsdødsfall og død etter hjemmeulykker og omsorgssvikt økt.

I 1989 utgjorde krybbedød om lag 80 prosent av alle plutselige og uventede dødsfall i spedbarnsalder. I dag utgjør de bare 50 prosent av disse dødsfallene.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere