*Nettavisen* Nyheter.

Vil granske CIA-oppdrag

Foto: Scanpix/Cornelius Poppe

Regjeringen vil nå undersøke påstandene om at norsk etterretning visste om CIAs aktiviteter på norsk jord.

01.08.06 10:53

Det er finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen som tar fatt i saken. Tirsdag snakket hun med justisminister Knut Storberget (Ap), som lover å undersøke påstandene.

Påstandene det henvises til, er TV 2 Nettavisens oppslag om at personer i Forsvarets Etterretningstjeneste visste om at CIA var på norsk jord, trolig for å kidnappe mulla Krekar i 2003. Hvorvidt e-tjenesten visste hvilket oppdrag amerikanerne hadde, er derimot uvisst.

Saken har blitt aktuell den siste tiden etter avsløringer om at to navngitte agenter, avslørt av bonuspoengene, kom direkte til Oslo etter å ha deltatt på en brutal bortføring av en annen muslimsk geistlig i Italia.

Krekars advokat fikk den gang klare signaler om at USA planla å kidnappe mulla Krekar.

Oppfordret til gransking
CIA-saken ble også omtalt i 2003, da mulla Krekar gikk offentlig ut og sa at han fryktet han ville bli kidnappet av amerikansk etterretning.

SV-leder Kristin Halvorsen var da i opposisjon og krevde gransking av påstandene. I dag sitter Halvorsen i regjering og Krekars advokat, Brynjar Meling, har gjentatte ganger oppfordret Halvorsen til å følge opp sine egne krav, til tross for at han mener det kan være politisk selvmord å begynne å rote i denne saken.

- Halvorsen er nå i en posisjon som gir henne mulighet til å få i stand en gransking. Og jeg er sikker på at hun vil gjøre det, uten å ta hensyn til SVs dalende popularitet, sier advokat Meling til TV 2 Nettavisen.

- Vil undersøke påstandene
TV 2 Nettavisen har konfrontert Halvorsen med de nye avsløringene, samt hennes egne krav for tre år siden.

- Jeg har snakket med justisministeren, som vil undersøke påstandene nærmere, sier Halvorsen i en kommentar til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag