Gå til sidens hovedinnhold

Vil granske pilot-SMS

Ledelsen i SAS Braathens sier de vil undersøke påstanden om ulovlige aksjoner. Norske SAS-flygeres forening ber medlemmene om å møte på jobb igjen snarest.

SAS Braathens venter en ny dag med flykaos og rundt 50 kanselleringer torsdag. 2.500 passasjerer kan bli berørt på grunn av det høye sykefraværet hos pilotene, som nå har fått kniven på strupen og må levere legeerklæringer. Onsdag ettermiddag var det fortsatt 65 piloter som ikke hadde levert legeerklæring. Selskapet vil forfølge det de mistenker er en ulovlig aksjon.

- Vi har en mistanke om at et mindretall organiserer et eller annet. Det synliggjøres kanskje av VGs reportasje i dag. Dette vil jeg forfølge og forsøke å identifisere, uttalte konsernsjef Petter Jansen i SAS Braathens på TV 2 Tabloid onsdag kveld og viste til avsløringene om SMS-meldinger som skal ha gått fra pilot til pilot med meldingen «Det er go harry fom tir24jan».

Tør ikke love
Han turde ikke love når trafikken i SAS Braathens er tilbake til det normale.

- Jeg håper det kan skje i morgen eller dagen etter, uttalte han.

Ved utgangen av arbeidsdagen onsdag, ventet SAS Braathens fortsatt på sykemeldinger fra 65 piloter.

SAS Braathens opplyser at det allerede ventes omtrent 50 kanselleringer torsdag, mens det onsdag var nærmere 100 kanselleringer. Anslagsvis 5.000 passasjerer var berørt av kanselleringene onsdag. Dermed kan 2.500 passasjerer bli berørt torsdag.

Se oversikt over flyforsinkelser her (Avinor).

Jansen sier han forventer en gradvis opptrapping i flytrafikken fra København, der de streikende pilotene i dag ga beskjed om at de går tilbake til arbeid.

- Tar avstand
Jens Lippestad, nestleder i Norske SAS-flygeres forening, avviser at han kjenner til at det ligger en aksjon bak det høye sykefraværet hos pilotene i SAS Braathens de siste dagene.

- Hvis det pågår en aksjon, så er den ulovlig, og vi tar avstand fra den. Vi skal ikke ha falske sykemeldinger, uttalte Lippestad på Tabloid.

- VIlle ikke vært i cockpit
Samtidig benyttet han anledningen til å kritisere ledelsen i SAS Braathens og uttrykke forståelse for at piloter ikke føler seg friske nok til å jobbe:

- Med min sinnsstemning og harme ville jeg iallfall ikke vært i cockpit i dag. Vi ser en splitt og hersk-mentalitet fra ledelsens side, uttalte Lippestad på Tabloid.

- En påkjenning
En pilot i SAS-systemet i Norge sier til TV 2 Nettavisen at han ikke tror at danskenes retur til jobben vil få noen umiddelbare følger for de norske pilotene.

- Foreløpig er det ikke noe som har endret seg når det gjelder den norske situasjonen. Mange piloter mener det er en sikkerhetsrisiko hvis de nå skal ut og fly med den påkjenning de har hatt i det siste – både når det gjelder forhandlinger og det store arbeidspresset, sier piloten til TV 2 Nettavisen.

Ifølge piloten skal det ha vært en fraksjon blant pilotene som oppfordret til aksjon. Meldingen gikk ut til flere piloter.

Ber medlemmer jobbe
Generalsekretær Sigurd O. Løkholm og styret i Norske SAS-flygeres forening gikk onsdag ut og oppfordret alle medlemmer til å komme seg på jobb - så sant de føler seg friske. Beskjeden gitt ut via epost til medlemmene onsdag.

- Vi vil med denne eposten unngå enhver tvil om hvor foreningen står. Vi fraråder våre medlemmer mot å delta i ulovlige aksjoner, og foreningen står hverken bak eller støtter noen form for ulovlig aksjon i denne sammenhengen, sier Løkholm til VG Nett.

Reklame

Black Friday: De 11 beste kuppene du gjør hos Hifi Klubben