RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil granske samtlige skolehjem

Stiftelsen Rettferd for taperne har sendt brev til samtlige fylkesmenn i landet med krav om at de såkalte skolehjemmene skal granskes for mishandling og sexmisbruk.

– Vi ønsker å ta et oppgjør med fortiden, sier Ola Ødegaard, generalsekretær i Taperforeningen. Han mener det vil være galt hvis kommunene skulle granske egne forhold. Derfor ber han fylkesmennene om hjelp.

– Så lenge ikke barne- og familieministeren nedsetter en egen granskningskommisjon, så må fylkesmennene gjøre jobben i hvert sitt fylke. Stiftelsen Rettferd for taperne regner med at statsråden tar stilling til en landsomfattende undersøkelse i løpet av året, sier Ødegaard.

Ødegaard understreker at enkelte kommuner allerede er i gang med en granskning av egne institusjoner.

Venter på Befring-rapport
Tidligere har statsråd Kristin Clemet (H) uttalt at hun ikke utelukker en nasjonal granskningskommisjon, men at det først må undersøkes om det er grunnlag for en slik granskning.

Det er ventet at det såkalte Befring-utvalget, som undersøker situasjonen ved alle norske barnehjem i tiden mellom 1945 og 1980, legger fram sin rapport i oktober/november.

Når utdanningsdepartementet mottar Befring-utvalgets rapport, vil de finne ut om det også er grunnlag for å granske andre spesialskoler (såkalte skolehjem), for eksempel skoler for elever med syns-, hørsel- og talevansker.

43 av 48 i Bergen
To tidligere barnehjemsgutter ved Korsfjorden barnehjem i Alta ble i juni i år tilkjent erstatningsbeløp på henholdsvis 30.000 og 90.000 kroner fra staten for de overgrepene de var utsatt for.

Erstatningsutvalget etter barnehjemsskandalen i Bergen har hittil gitt erstatning i 43 av 48 saker. Bergen kommune etablerte en erstatningsordning da det ble avdekket at barn ble utsatt for grov omsorgssvikt ved elleve barnehjem i Bergen i perioden 1954 til 1980. Det ble dokumentert både fysisk mishandling og seksuelle overgrep ved barnehjemmene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere