*Nettavisen* Nyheter.

Vil grave ned kong Olav

Foto: (Dan Young/Scanpix)

Kommunen har vraket Olav-statuen. Billedhugger Knut Steen fortviler.

27.11.06 15:33

Ordfører Per Ditlev-Simonsen har kommet fram til at han ikke kan anbefale at Olav-statuen reises på Rådhusplassen.

Kunstneren Knut Steen fikk i 2000 oppdrag om å lage statuen. Seks år og 2 milioner kroner senere blir statuen vraket.

- Pappa vil begrave den i Italia. Den vil nok bli gravd opp igjen om noen år, sier han. Du må huske at det har vært mye ramaskrik om dette, sier datteren, Hege Steen, til Aften.

Ifølge avisen vil de to vurdere erstatning. Datteren synes han bør få noe for tort og svie, og at kommunen bør sørge for at han ikke taper økonomisk på dette.

Statuen har den siste tiden blitt hardt kritisert for å fremstille kong Olav mer som en diktator enn en folkekonge, dette særlig på grunn av at han står med en hevet høyrehånd.

- Tykk arm
11.mars 2004 reiste en delegasjon fra Oslo kommune til Italia for å se skulpturen. Gruppen, som inkluderte ordføreren selv, konkluderte med at en rekke ting måtte gjøres bedre. Rapporten lød som følger:

- Det søkes innarbeidet et noe tydeligere uttrykk for vennlighet og smil i skulpturens underansikt

- Epålettene gjøres mindre fremtredende

- Den hilsende hånden virker i dag for stor og klumpet og må absolutt videre bearbeides

- Det kan i den forbindelse vurderes om ikke også den hilsende armen kan gjøres en anelse slankere

- «Girlanderen av folket» rundt Kongen må menneskeliggjøres ytterligere, i første rekke gjennom videre bearbeidelse og individualisering av hode og brystpartiene

- Steen kan vurdere hvor vidt det er ønskelig /teknisk mulig å heve skulpturen ytterligere 40 - 50 cm ved å legge fundamenteringen høyere slik at sokkelen nærmest flukter med plintens overkant. En slik mulig endring er likevel lavt prioritert.

Fagkyndige sa nei
Tre fagkyndige personer reiste sammen med direktøren reiser til Italia i 2006. I gruppens rapport fremheves en rekke argumenter for og imot at skulpturen reises. Gruppens konklusjon lød:

- Når man begynner å korrigere og «plukke skulpturen fra hverandre» samt å flikke på enkelelementer - er det uttrykk for at skulpturen ikke er som forventet. Vi har vektlagt at det er positivt at en skulptur i det offentlige rom skaper debatt, men diskusjonen også i komiteen, viser i realiteten at vi strever med å rettferdiggjøre skulpturen og en eventuell oppfølging av denne. Etter en samlet vurdering kan gruppen derfor ikke anbefale at skulpturen reises.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.