*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha 21-årsgrense for tobakk

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Ekspert mener aldersgrensen for kjøp av tobakk bør være høy.

09.11.10 08:27

Robert West mener aldersgrensen for kjøp av tobakk bør være 21 år.

- Det høres mye ut, men røykingen må veies opp mot konsekvensene for folkehelsen, sier den britiske professoren i helsepsykologi til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mange starter tidlig

- I dag er det slik at unge starter å røyke lenge før de er 21. Samtidig vet vi at debutalderen påvirker risikoen for lungekreft. Det betyr at om en person først skal begynne å røyke, er det bedre jo senere vedkommende starter. Derfor vil jeg anbefale 21 år til enhver regjering, også den norske, sier West, som er sjefredaktør i tidsskriftet Addiction og direktør ved Tobacco Studies, University College London.

Han besøkte Norge i forrige uke da Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) feiret 50-årsjubileum.

Applauderer norsk forslag

West applauderer det norske helsedirektoratets forslag om å heve aldersgrensen fra dagens 18 til 20 år. Likevel er 21-årsgrense et enda bedre forslag, mener professoren.

- Det er jo ikke veldig stor forskjell på 20 og 21 år, men vi vet fra forskning at folk begynner å røyke helt opp til de fyller 21, og da ville nok 21 være mer fornuftig. Men også 20 er en klar forbedring, mener West.

Også snus?

- Tenker du på 21 år for tobakk generelt, også snus for Norges del?

- Jeg tror det vil være veldig vanskelig å gjøre forskjell på snus og sigaretter, selv om snus ikke er så farlig som sigaretter. Det vil ikke være den mest rasjonelle avgjørelsen, men politisk vil det altså være vanskelig å forskjellsbehandle de to produktene, sier West.

Færre røykere

Storbritannia hevet aldersgrensen for tobakkskjøp fra 16 til 18 år i 2007. Da gikk antall røykere ned med 7 prosent i denne aldersgruppen.

Røyketallene blant ungdom i Norge har gått ned de siste årene. Men i fjor så man noe annet: Fra 2008 til 2009, gikk tallet på dagligrøykere blant dem mellom 16 og 24 år opp fra 15 til 17 prosent, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB).

- Det kan jo tyde på at dette er et godt tidspunkt for å innføre høyere aldersgrense i Norge, sier West.

Må ledsages av info

Han understreker at en beslutning om høyere aldersgrense må følges opp med informasjon.

- Den eneste måten å få til dette på, er hvis folk er enige. Da må det satses på informasjon, slik at folk forstår hvorfor det gjøres. Det betyr å satse på gode informasjonskampanjer, sier West.

Han understreker også at det er viktig at aldersgrensen faktisk håndheves.

-Vi vet at dersom de unge blir voksne nok før de begynner, er sjansene større for at de dropper røykingen, sier West.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.