RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha dataspill-konsesjon

Regjeringen ønsker at alle som selger dataspill, må ha en konsesjon som de kan miste om de selger voldelige og ulovlige spill til mindreårige.

Avkappede hoder, blodsprut, oppkast, voldtekt, dyremishandling og massakre. Voksensamfunnet kjemper mot vindmøller i kampen mot voldelige dataspill. Men nå vil regjeringen angripe dataspill-forhandlerne med reguleringer og lovverk.

- Vi vil vurdere ulike muligheter for å regulere detaljomsetningen av dataspill. Dette vil kunne innebære en konsesjonsordning, sa barne- og familieminster Laila Dåvøy på en pressekonferanse i Oslo onsdag.

- Men det å regulere internett, det synes jeg er vanskelig.

Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy.
Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy.

Skjerpe loven
Om ordningen skulle bli virkelighet, må alle spillbutikker i fremtiden søke om lov til å fortsette å selge dataspill.

Regjeringens arbeidsutvalg skal også få mandat til å vurdere om straffelovens paragraf 382 bør skjerpes og utvides til også å omfatte dataspill. Loven som gir mulighet til å straffe distributører av film eller video med ulovelig innhold med bøter eller fengsel inntil seks måneder, kan i dag ikke brukes på dataspill, fastslo Høyesterett i forrige uke.

- Dette er et politisk forsømt område, vi trenger ikke bare sensur og regulering av hvem som skal få selge slike spill, men alternativer for bevisste foreldre, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.

Aldri prøvd
Hvor grensen skal gå for graden av " lovlig vold", er imidlertid de to Krf-ministrene usikre på.

- Det må diskuteres i arbeidsutvalget, sier Dåvøy.

De innrømmer overfor TV 2 Nettavisen at de selv aldri har spilt voldelige dataspill, men at de er klar over at dataspill også kan være både lærerike og utviklende.

Stig Ryland fra BarneVakten har imidlertid prøvd. Han kan fortelle at han klarte å drepe 1600 figurer på 16 timer i et dataspill han testet.

Mange smutthull inn på barnerommet
- Er det ikke naivt å tro at en konsesjon kan stanse spredningen av dataspill til barn og unge som i stor grad skaffer seg disse over internett?

- Vi vi aldri komme dit at vi kan få stengt alle smutthull inn på barnerommet, men det betyr ikke at vi ikke skal regulere og få en diskusjon som bevisstgjør foreldrene og gir dem råd og veiledning. Det er like viktig, ja, vel så viktig, sier Svarstad Haugland til TV 2 Nettavisen.

Hun ser ikke for seg et nytt, nasjonalt dataspilltilsyn, men at dette legges inn under Statens Filmtilsyns ansvarsområde.

Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy i selskap med Barnevaktens Stig Ryland.
Valgerd Svarstad Haugland og Laila Dåvøy i selskap med Barnevaktens Stig Ryland.

2 millioner til Caprino
For å bedre tilgjengeligheten av norske, sunne alternativer til utenlandske voldsspill, foreslår regjeringen ”å gjøre tilskuddsordningen til støtte av (norsk) produksjon av dataspill og andre interaktive produksjoner permanent”, samtidig som støtten mer enn dobles fra dagens 3 millioner til 8 millioner kroner i året.

I tillegg kommer to millioner kroner spillprodusenten Remo Caprino til gode. Caprino har tidligere med suksess overført Flåklypa Grand Prix til dataspill, og skal nå lage dataspillet ”Askeladden på eventyr”.

- Få, om noe barnelitteratur inneholder vel mer vold enn nettopp folkeeventyrene?

Svartad Haugland og Dåvøy ler.

- Jo, men forskjellen er jo at de har vi lest for barna våre, sier Svarstad Haugland.

- Og de ender som regel godt, skyter Dåvøy inn.

- Det er et godt poeng, sier spillprodusent Caprino, og røper at spillmakerne vurderte om de skulle la Askeladden lure trollet til å stikke kniven i magen sin. Der lot de heller en fortellerstemme overta.

- Nå er jo ikke vold i seg selv noe man skal være fjern for; det er måten den utføres på, sier Caprino til TV 2 Nettavisen.

- Vi tror vel heller ikke familievennlige spill kan erstatte voldsspillene, men som Flåklypa-spillene være alternativer. 200.000 solgte spill viser at det er et behov der ute, sier Caprino.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere