*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha direktesendte rettssaker

Advokat Harald Stabell tar til orde for at rettssaker skal kunne sendes direktesendt i sin helhet på radio. Han mener det vil styrke offentlighetsprinsippet i norsk rett.

Leder Harald Stabell i Advokatforeningens utvalg for strafferett og straffeprosess sier dette til TV 2 Nettavisen i en kommentar til at TV 2 mandag fikk filme prosedyren i den såkalte trafficking-saken.

- I utgangspunktet har jeg prinsipielt ingen innvending mot dette hvis partene enig. Men det er viktig at denne type offentlighet ikke påvirker de opplysninger som blir gitt i retten, eller hindrer at saken blir fullstendig belyst. Man kan tenke seg at vitner eller tiltalte ikke vil forklare seg hvis de blir gjengitt i tv eller radio. Da må retten ta hensyn til det, sier Stabell.

Nødvendig meroffentlighet
Stabell mener det er behov for å gi media større tilgang til å gjengi det som skjer i rettssalene. Først og fremst fordi offentlighetsprinsippet i norsk rett i dag ikke fungerer tilfredsstillende.

- Offentlighet i norsk rett er illusorisk fordi det ikke er plass i rettssalene. Hvis rettssaker blir sendt direkte vil man få mulighet til å praktisere offentlighetsprinsippet, sier Stabell.

Han frykter imidlertid at redigeringen av hovedforhandlingene vil kunne gi et vrangbilde av saken. Helst skulle han sett at etermediene bare skulle formidle rettssaker i sin helhet, uten redigering. Men siden det er umulig i praksis, ønsker han radiokanaler der rettssakene kan direktesendes i sin helhet.

Skuespill i retten
- Dette vil være en kontroll av domstolene. I tillegg vil publikum kunne kontrollere de vinklinger som blir presentert i mediene, sier han.

Stabell mener at tv og radios inntog i rettssalen også vil kunne påvirke aktørenes opptreden i retten.

- TV-mediet er et mye sterkere virkemiddel enn skrevet medium, og kan formidle oppfatninger ut fra skuespillerprestasjoner som blir gitt. Når rettssaker sendes i bilder må retten være bevisst på at det ikke blir noe show, og at det ikke skal prege prosedyren, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.