Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha drapssiktede til Norge

41-åringen som er siktet for drapet på Gunn Merete Lode, vil trolig bli utlevert til Norge. Norsk politi håper også at rettssaken kan gå her.

- Vi vil begjære ham utlevert, men det blir sannsynligvis ikke gjort før i neste uke. Danskene har jo noen verserende straffesaker mot mannen de også, men jeg tror vi kan komme i dialog med danskene om det, sier påtaleleder Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Drapssiktede er også siktet for voldtekt og voldtektsforsøk i Danmark. Monsen tror likevel at det kan bli aktuelt å holde rettssaken i Norge hvis han blir tiltalt for Lode-drapet.

- Ja, det er en god sannsynlighet for det, men vi har ikke tatt standpunkt til det ennå, sier Monsen.

Styrket sak
De norske etterforskerne er tilbake fra Danmark, der de avhørte 41-åringen som er siktet for drapet på Lode i Bryne i august 2001.

- Vi mener at saken nå er styrket, sier Monsen etter å ha avhørt mannen.

DNA funnet på Lode matcher 41-åringen. I tillegg ligner han på fantomtegningen av drapsmannen.

Mannen nekter for å ha begått drapet, men innrømmer at han var i Bryne på tidspunktet. TV 2 Nettavisen skrev onsdag at mannen hadde vært på diskotek med kolleger den aktuelle kvelden, og at han hadde blitt kastet ut fordi han antastet de kvinnelige gjestene.

Sjekkes mot andre drap
41-åringen sjekkes også opp mot flere andre draps- og overgrepssaker.

- Jeg vil poengtere at han ikke er mistenkt for andre saker enn drapet på Bryne, men det ville jo vært dumt av oss ikke å sjekke ham opp mot disse uløste drapssakene på unge kvinner, sier Monsen.

- Det blir viktig å sjekke mannen opp mot disse sakene også for å få sjekket ham ut av dem, sier Monsen

Drapene på Tina Jørgensen i Stavanger i september 2000, Trude Espås i Geiranger i august 1996, og Birgitte Tengs på Karmøy i 1995 har alle blitt nevnt i forbindelse med siktelsen av den danske 41-åringen.

Vanskelig
I likhet med Lode-saken er dette drapssaker på unge kvinner på Vestlandet som ikke er oppklart. I tillegg har mannen blitt koblet opp mot en voldtekt i 1999 på Stord. Mannen sjekkes også opp mot uløste drap og voldtekter i Danmark.

Problemet til politiet er at de ikke har like gode spor etter gjerningsmannen i de andre sakene som i Lode-saken. Politiet forsøker også å finne ut om mannen var i Norge på de aktuelle tidspunktene. Det er ikke bare enkelt, for flere av de danske selskapene som mannen jobbet for i Norge, har gått konkurs. Dermed kan det være vanskelig å få tak i registre som forteller når og hvor han jobbet her til lands.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot