RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha dyrere bensin

Foto: NRK NETT-TV
Sist oppdatert:
Dårlige nyheter for de med bil i byene.

I kveldens NRK-program «VELG!09» ble partileder og stortingskandidat for Rødt Torstein Dahle utspørret.

Her fortalte Dahle blant annet at de ønsker redusere klimagassutslippene kraftig, og at de har som mål å redusere langt mer enn utslippskravene i Kyoto-avtalen innen 2012.

Et ambisiøst mål, men Dahle mener at det finnes flere tiltak som kan bidra til dette på kort sikt.

Vil kutte oljeproduksjon
Han ønsker blant annet å redusere olje- og gassutvinningen vesentlig, stimulere norsk næringsindustri til en omfattende omlegging av sin produksjon og gå i en utvikling av fornybar energi.

– Vi må legge om til økt utbygging av kollektivtransport. I Bergen, hvor jeg bor, bygger de nå en puslete bybane. Vi må ha en kraftig økning i statlig satsing på lokaltogene - slik at folk ikke blir nødt til å bruke bilen sin, sa Dahle.

Forskjell på bensinpris
I tillegg mener han at et mulig virkemiddel er å gå inn for differensierte bensinavgifter.

– Det er høyst aktuelt å øke bensinavgiftene i de store byene, sa Dahle.

Han påpekte også viktigheten av å ha tilgang til billig vannkraft.

– Det finnes flere industriområder som er grunnlagt på stedets egen billig vannkraft, og dette er miljøvennlig, sa Dahle.

Dahle fortalte at markedspris for strøm er miljøfiendtlig, og bidrar bare til at man flytter industrien til land som ikke har slike restriksjoner.

– Kvinnene skal ha styringen med det der
Det ble også påpekt at Rødt ønsker 8 uker fødselsperm forbeholdt far.

– Vi mener at det er kvinnene som skal ha styringen på det der. Men hvis begge parter er enig, så kan jo far ta lenger permisjon, sa Dahle.

Rødt foreslår også selvbestemtabort opp til uke 18.

– Vi må sette en grense. I dag er det på 12 uker, og i Sverige på 18 uker. Dette mener vi er etisk riktig, fortalte Dahle.

Soldatene må ut av Afghanistan
Et av Rødts store hjertesaker, er å trekke ut de norske soldatene i Afghanistan.

– Det er uholdbart at det er et enstemmig storting som går inn for at Norge skal gå inn i krigen i Afghanistan, sa Dahle.

Han mener at de norske soldatene ikke styrker de demokratiske prosessene som man sier at man vil styrke.

– Det er borgerkrig der i dag (...) og det er krigsherrer som rår. Det er viktig å styrke humanitære organisasjoners innsats i de områdene hvor det ikke er krig, slik at det ser at det ikke lønner seg å ha krig, slik at vil motstanden mot krigsherrenes dominans kan øke i Afghanistan, sa Dahle.

Han vektla imidlertid at han ikke rettet kritikk mot de norske soldatene, men mot de politiske ansvarlige.

Økt minstepensjon
Rødt foreslår å øke minstepensjonen til rundt 210.000 kroner, og skattefritt å tjene inntil dette beløpet

SSB anslår at dette vil ha økt andelen minstepensjonister i 2010 fra 30 prosent til 70 prosent.

Dahle fikk da spørsmålet om ikke folk da ikke ville trenge å jobbe mer for å få høyere pensjon.

- Vi må heve gulvet slik at mange får et tilfredsstillende nivå. De fleste vil uansett få en bedre pensjon enn hva de ellers hadde fått (...).Folk jobber jo ikke for skaffe seg en høy pensjon, men en inntekt for å leve av, svarte Dahle.

Mer liberal asylpolitikk
Dahle påpekte også at asylmottak må organiseres som vanlige boliger i vanlige bomiljø, og at man må sørge for at asylsøkerne raskt kommer i arbeid uavhengig om de får opphold eller ikke.

– Dette er snakk om politisk vilje (...). Folk går psykisk til grunne når de er i asylmottakene i flere måneder og år uten å jobbe, sa Dahle.

Han påpekte også at det trengs en enn mer liberal innvandringspolitikk, og mente at store deler av det norske folket ønsker å ta imot flyktninger blant annet fra Afghanistan.

- Det folk reagerer på er enkelte kriminelle bander som kommer til Norge. (...) Det finnes en stadig svartmaling, jeg vil si til dels rasistisk omtale av folk som komme hit – spesielt utenfor EØS-området. Det er ikke rart at skepsisen blant folk øker da, mente Dahle.

Ingen god kommuniststat
En seer spurte om det fantes et godt eksempel på en kommunistisk stat.

- Nei, det har jeg ikke. Fordi en slik stat har ikke eksistert, svarte Dahle.

Dette var heller ikke noe tankekors, mente han.

- Det har vært oppnådd en del positive ting i forsøk. Men det har også blitt begått store feil. Det er ikke det grann rart, i en avansert økonomi som den norske, høyt industrialisert men høyt utdannet befolkning, så er det klart at befolkningens forutsetning for å aktivt styre samfunnet selv er noe helt annet et i et land hvor analfabetismen er stor, mente Dahle.

Se hele utspørringen på NRK NETT-TV

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere