RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha dyrere luksusstrøm

Foto: Agderferie (Agderferie)
Sist oppdatert:
Oslo (ANB): Senterpartiets Erling Sande vil gjøre strømmen dyrere. Luksusforbruk og strømfyring på hytta skal svi ekstra.

Alle må belage seg på dyrere strøm dersom Senterpartiet får gjennomslag i neste stortingsperiode, men tøffest vil det bli for hytteeiere.

- Vi vil differensiere avgiftene slik at strømmen bli ekstra dyr både for fritidsboliger og luksusforbruk utover det normale i vanlige boliger, sier Senterpartiets miljøpolitiske talsmann, Erling Sande, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener partiets forslag både vil gi en god sosial fordelingsvirkning og føre til strømsparing.

Senterpartiets programkomité, med Liv Signe Navarsete i spissen, tar til orde for en generell økning av elavgiften. Det er nødvendig for gradvis å kunne legge til rette for overgang fra elektrisitet til varme fra bioenergi.

Klimatrusselen
- Vi bruker i dag for mye elektrisitet til oppvarming. Det er lite klimavennlig, sier Sande og legger til at elektrisitet kan brukes mer effektivt til for eksempel transport.

Sande peker på at strømprisen uansett kommer til å øke når Norge etter hvert blir enda mer samkjørt med det europeiske markedet for elkraft. Men elavgiften vil også måtte settes noe opp for å gjøre bioenergi og andre miljøvennlige varmekilder konkurransedyktig prismessig.

- Dermed må alle betale noe mer for strømmen, sier han. Sande mener at også varme fra jord, fjord og luft er aktuelle alternativ til fyring med strøm.

Luksusforbruket
Sande mener det er teknisk mulig å innføre en ekstra høy elavgift på «overforbruk» utover det en normal husholdning trenger.

- Senterpartiet ønsker et flerprissystem på strøm. På den måten kan vi skjerme dem som har et normalt forbruk, mens det over en viss forbruksgrense må folk betales mer i avgift. Et slikt system vil motivere til å spare strøm, sier Sande.

Han er bekymret over at strømforbruket bare kommer til øke i årene framover, selv om det burde ha gått ned både ut fra klimatrusselen og generell energiknapphet.

Senterpartiet vil etablere en utjevningsordning som sikrer lik nettleie over hele landet.

«Grønne» hytter
Senterpartiets programkomité, ønsker seg «grønne» hyttefelt der solceller og småkraftverk spiller en viktig rolle. Ved konsentrerte hytteutbygginger skal løsninger med bioenergi og varmesentraler prioriteres.

Senterpartiet ønsker videre å arbeide for at vanlige glødepærer blir byttet ut med mer effektive lyskilder. I tillegg vil partiet ha slutt på elektriske apparater som har såkalt standby-funksjon. Fyringsolje skal også fases ut og erstattes med fornybar varme, foreslår programkomiteen i Sp.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere