*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha elite-universitet

Flere kjente professorer krever mindre bredde og mer elitetenking ved norske universiteter. Thomas Hylland Eriksen kaller dagens universitet en IKEA-variant.

12.08.05 15:52

Sentrale universitetsfolk tar bladet fra munnen i den siste utgaven av Morgenbladet og kritiserer dagens universitetsmodell, som kjennetegnes av lave inntaksgrenser og store studentkull.

IKEA
- Dagens universitet er IKEA-varianten, sier professor Thomas Hylland Eriksen.

Professor Bernt Hagtvet mener universitetet har «fastfood-tendenser», mens statsviter Iver B. Neumann går så langt som å foreslå et eget eliteuniversitet i Norge.

- Man driver elitedyrking innen sport, og alle forstår at det er nødvendig å skille bredde- og eliteidrett. Vi må legge til rette for de beste, også innen akademia, sier Neumann til Morgenbladet.

I de siste årene har antall søkere til høyere utdanning steget kraftig, og aller størst har økningen vært ved landets universiteter. Mens de norske universitetene hadde 6500 studenter i 1950 har de i høst hele 210.000.

Studentpolitikere skeptiske
Samtidig som professorene refser masse-teknkningen, frykter studentpolitikere at kombinasjonen av større ungdomskull og regjeringens kutt i antall studieplasser vil gi et elitepreget universitet.

Fra 1986 til 1990, da de som fyller 19 og 20 år i løpet av neste stortingsperiode ble født, økte antall årlige fødsler fra 50.000 til 60.000.

– Store barnekull gir økt konkurranse om studieplassene. Ved å kutte i antall studieplasser bidrar Kristin Clemet til at utdanning blir forbeholdt eliten. Dette er en del av en markedsliberal holdning til høyere utdanning som gjør at mange vil stå uten tilbud, sier Anders Worren i Universitetets Arbeiderpartilag (UA) til studentavisen Universitas.

Rektor Arild Underdal sier til TV 2 Nettavisen at han har sympati for flere av synspunktene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag