*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha ett nummer til UD

Foto: (Foto: Arbeiderpartiet.no)

Stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul (Ap) som overlevde flodbølgen, foreslår at UD oppretter ett kort telefonnummer nordmenn i utlandet kan ringe når det er krise.

- Jeg hadde ikke telefonnummeret til den norske ambassaden i Thailand, og fikk venner i Norge til å ringe for meg. UD burde ha ett felles nummer i utlandet som er lett å ringe, sier Gjul til TV 2 Nettavisen.

Gjul er nestleder i Stortinget justiskomite, og mener katastrofen i Sørøst-Asia viser at det er nødvendig å gjøre det lettere for nordmenn på reise i utlandet å få kontakt med UD.

- Jeg hadde ingen anelse om hvor jeg skulle ringe, sier hun.

Når hun som stortingsrepresentant hadde store problemer med å få meldt seg for UD, er det ikke rart at andre ga opp å ringe ambassaden, sier Gjul. Hun foreslår et krise-nummer til UD på linje med 112 og 113.

På savnet-liste
Men i dette tilfellet var det til ingen nytte at Gjul fikk venner i Norge til å melde fra til ambassaden at hun og familien var i god behold etter å ha blitt rammet av flodbølgen i Ko Lanta.

- Vi ga beskjed til ambassaden søndag. Da jeg ringte reiseselskapet Appollo tirsdag, takket de for at vi hadde meldt oss. Vi skjønte da at vi sannsynligvis var blant dem som fortsatt stod på savnet-listen, sier Gjul.

Stortingsrepresentanten var blant de savnede flere dager etter at hun hadde rapportert direkte på både radio og tv i Norge om hvordan hun løp for livet, og reddet sin sovende sønn på et og et halvt år fra flodbølgen.

Skivebom
Gjul er ikke det minste overrasket over liste-kaoset som er avslørt det siste døgnet.

- Det var fullstendig kaotisk og ingen hadde oversikt over hvor nordmenn oppholdt seg. Det manglet åpenbart en koordinering mellom UD og reiseselskapene, sier Gjul.

Gjul er ikke ute etter hoderulling verken i UD eller ved ambassaden, fordi det ikke fantes noen beredskap for en så omfattende katastrofe.

- Ingen hadde drømt om at noe slikt kunne skje. Masse måtte gå galt. Å lete etter syndebukker vil være skivebom.

Krever ydmykhet
Men stortingsrepresentanten mener regjeringen må legge seg flat og innrømme at situasjonen var fullstendig ute av kontroll.

- Jeg forutsetter at de er ydmyke. Det vil sjokkere meg om det ikke er det, sier hun.

- Men det har ikke vært mye selvkritikk til nå?

- Jeg forventer at det kommer en ydmykhet, og at man innrømmer at dette ble for stort for oss. Så ærlig bør UD være. Det vil være latterlig å påstå at man hadde full kontroll. Det vil alle andre kunne se ikke er riktig, sier Gjul.

Hvis utenriksminister Jan Petersen fortsetter å hevde at ingenting gikk galt fra norske myndigheters side vil han få problemer, spår Gjul.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.