RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha fastspris på tannlege

Sist oppdatert:
Et utvalg foreslår prisbegrensing på tannhelsetjenester. Tannlegepresidenten raser.

- Denne tankegangen hører hjemme i 1975, sier president i Den norske tannlegeforening Carl Christian Blich til TV 2 Nettavisen.

Tannhelsetjenesteutvalget la i dag fram sin innstilling, og et flertall i utvalget ønsker å innføre generelle nasjonale takster for tannhelsetjenester i offentlig og privat sektor.

Årlige forhandlinger
Flertallet i utvalget vil ha årlige forhandlinger mellom staten og Den norske tannlegeforening om prisen på tannhelsetjenester. En av begrunnelsene er å få til en bedre geografisk spredning av tannlegene i landet. Blich har liten tro på tvangsprising.

- Utdanning av flere tannleger i distriktene vil være et betydelig bedre virkemiddel enn beordring, sier han.

- I dag kan tannlegene selv bestemme hva de skal ta i pris, og prisstigningen har merkelig nok vært størst i Oslo - der det er flest tannleger, sier leder for Tannhelsetjenesteutvalget Endre Dingsør.

Han mener det private tannlegemarkedet ikke fungerer til det beste for forbrukerne.

Gratis for fanger
Utvalget går også inn for at visse svakere stilte grupper skal få gratis tannhelsetjenester. Dette gjelder innsatte i fengsel over seks måneder, tunge rusmisbrukere under rehabilitering, mennesker med alvorlige psykiske lidelser og dem som har funksjonstap.

- Spesielt innenfor rusomsorgen er det mange som har behov for å få gjort noe med tennene sine, sier Dingsør.

De foreslår også at personer som mottar offentlig støtte til livsopphold i minst seks måneder bør få støtte til tannbehandling gjennom folketrygden.

Utvalget regner med at disse forslagene vil koste mellom 540 og 590 millioner kroner på årsbasis. Den norske tannlegeforeningen støtter forslaget om å gjøre tannhelsetjenester gratis for gruppene utvalget nevner.

Helse- og omsorgsdepartementet sender nå forslaget ut på høring, med frist 1. november 2005.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere