*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha filosof inn i Nobelkomiteen

NYTT NAVN: Høyres stortingsgruppe legger nå kabalen for hvem de vil ha i Nobelkomiteen. Ifølge Dagens Næringsliv nominerer de filosof og forsker Henrik Syse.

NYTT NAVN: Høyres stortingsgruppe legger nå kabalen for hvem de vil ha i Nobelkomiteen. Ifølge Dagens Næringsliv nominerer de filosof og forsker Henrik Syse. Foto: (PRIO)

Henrik Syse seiler opp som ny kandidat til Nobelkomiteen.

25.11.14 18:52

OSLO (NTB-Lars Heltne): Høyres stortingsgruppe nominerer filosof og forsker Henrik Syse til Nobelkomiteen, melder Dagens Næringsliv.

Gruppestyret i stortingsgruppa la tirsdag morgen kabalen over hvem som får sitte i den prestisjetunge komiteen som utpeker fredsprisvinneren, skriver avisen.

Ifølge Dagens Næringsliv vil Høyre renominere Kaci Kullmann Five.

Komiteen selv velger leder

Frp har pekt ut Inger Marie Ytterhorn. I tillegg sitter Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland og Berit Reiss-Andersen i komiteen. Formelt er det under Høyres gruppemøte onsdag at partiet stiller seg bak renominasjon av Five og nyutnevning av Syse. Senere i desember vil Stortinget foreta de formelle valgene. Deretter er det opp til komiteens medlemmer å utpeke en leder, skriver avisen.

Borgerlig flertall

Nobelkomiteen er sammensatt av fem partiutnevnte personer, med Thorbjørn Jagland i spissen. Flere har påpekt at Jaglands rolle som generalsekretær i Europarådet kan føre til uheldige interessekonflikter kombinert med vervet i Nobelkomiteen.

På grunn av godt valgresultat fikk Høyre to representanter i komiteen, mens SV mistet én. Fra årsskiftet har dermed Høyre og Fremskrittspartiet flertallet i Nobelkomiteen med tre av fem medlemmer. Ettersom det er komiteen selv som velger sin leder og nestleder, står Jagland i fare for å bli vraket som leder.

Freder ikke Jagland

I september utelukket ikke Høyres Trond Helleland at det borgerlige flertallet kan bli brukt til å bytte ut Jagland.

– Vi registrerer at Arbeiderpartiet sier at Jagland er deres kandidat. Samtidig vet vi at Høyre nå får to representanter og Fremskrittspartiet én. Så da får vi se hva som skjer når komiteen konstituerer seg, sa Helleland den gang.

Om sitt eget lederverv sa Jagland i høst at han regner med at alle som blir valgt inn i komiteen, er i stand til å lede den. Men han advarte Stortinget mot å blande seg inn i komiteens arbeid.

– Stortinget oppnevner komiteen, og komiteen velger sin leder. Jeg er blitt spurt av Arbeiderpartiets stortingsgruppe om å fortsette som medlem av komiteen, men Arbeiderpartiet blander seg ikke opp i hvem som skal lede komiteen, sa Jagland til NTB.

Jagland ville ikke kommentere sin framtid som leder i komiteen da NTB var i kontakt med ham tirsdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.