*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha flere parkbenker med sperrer

IKKE LIGGE, BARE SITTE: Benker som dette i Bjørvika i Oslo har fått flere til å rase. Frp-politiker Erlend Wiborg forsvarer tiltaket og vil gjerne ha flere. Foto: (Nettavisen/Fremskrittspartiet)

Offentlige benker med sperrer er ikke usosialt, men gjør at flere kan bruke dem, mener stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp).

OSLO (Nettavisen): - Dette er tiltak som gjør at benkene er tilgjengelige for alle. Da slipper man å oppleve at benken er opptatt fordi noen ligger der og sover.

Det sier stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) og forsvarer de omstridte benkene med armlener eller sperrer som Bjørvika Utvikling har plassert i den nye Akerselvalmenningen, rett ved den såkalte Barcode-rekka ved Oslo S og Operaen. Kritikerne kaller det fiendtlig arkirektur og har døpt dem «pinebenker».

Les også: Raser mot liggeforbud-benker

Flere reagerer

Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg mener benkene er ment for å skremme folk fra å sove utendørs, mens administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag kaller det dårlig byutvikling og sier dette er en type benker de ikke ønsker å ha på sine områder. Velferdsalliansens Johanna Engen sier hun skammer seg som Oslo-borger over benker som hindrer folk i å legge seg ned og sier hun ser på det som et tiltak for å holde hjemløse unna byens parker.

Daglig leder Geir Lynnebakken i Bjørvika Utvikling har overfor Nettavisen sagt at hensikten med armlenene ikke har vært å stenge noen ute fra parkanlegget og at de vil notere seg innspillene.

- Gjør benkene tilgjengelig for flere

Nå kommer Fremskrittspartiets Erlend Wiborg på banen og sier at bymøbler som dette er en god idé.

- Vi ser den samme tankegangen på de skråstilte benkene i busskur i Oslo. Meningen er at folk skal kunne hvile seg litt mens de venter på bussen, ikke sitte eller ligge der og oppta plassen. Med armlener eller sperrer som på benkene i Bjørvika sørger man for at flere kan bruke dem, sier Wiborg til Nettavisen.

- Noen ser på dette som kalde og usosiale tiltak overfor samfunnets svakeste?

- Jeg er helt uenig, og overfor de som er bostedsløse eller fattige må vi sette inn andre tiltak og sørge for at de har tak over hodet. En benk eller et busskur er ikke et verdig sted å overnatte.

- For din del kunne det altså godt vært flere slike benker i Oslo?

- Ja, jeg ser ikke problemet med armlener på benkene. Benkene er ikke ment for overnatting, men armlenene diskriminerer ingen. En sliten narkoman eller en hjemløs kan også sette seg ned og få en hvil.

- Du har aldri selv hatt behov for en parkbenk å sove på?

- Nei, jeg har ikke det.

Klikk på bildet for å forstørre.

MED ARMLENER: Benkene i denne nye parken rett ved den såkalte Barcode-rekka i Oslo er utstyrt med armlener. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Het debatt på sosiale medier

På sosiale medier raser debatten om benker med armlener og såkalt «fiendtlig arkitektur» i det offentlige byrom:

«I skadedyrbransjen så limer man tegnestifter på vindusbrett- for å hindre at duer setter seg der og driter. Er det der kommunen har hentet denne ideen fra?» spør en leser i Nettavisens kommentarfelt.

Andre mener det er liten grunn til å reagere:

«Benker er til for å sitte på, ikke ligge på. Hva er problemet?» spør en leser.

«I mine øyne er benker til å sitte på - legge seg ned gjør man hjemme eller på hotellrommet», skriver en annen leser.

«Liker designet på benkene, legger man bena under armlenet ruller man ikke ned i søvne», lyder kommentaren fra en tredje leser.

Klikk på bildet for å forstørre.

ÅPNET I MAI: Det er her ved Akerselvas utløp at delvis kommunalt eide Bjørvika Utvikling har anlagt en liten park der benkene med armlener er plassert. Akerselvalmenningen ble åpnet i mai. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.