*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha flyseteavgift for CO2

400 ekstra for London-turen eller en tusenlapp ekstra for å dra til Syden kan fjerne dobbelt så mye CO2 som du slipper ut med å fly.

15.01.08 16:49

BI-professor Jørgen Randers mener en seteavgift på 100 kroner per flytime vil kunne fjerne dobbelt så mye CO2 som flyreisen forårsaker, ifølge forskning.no.

Randers var leder for det regjeringsutnevnte Lavslipputvalget som la frem forslag til hva Norge kan gjøre for å redusere våre klimautslipp.

Han mener det er helt urealistisk å oppfordre fly til å fly lite i dagens forbrukersamfunn. Isteden mener han det bør innføres en obligatorisk avgift som samles i et CO2-håndteringsfond. Pengene skal brukes til å bygge CO2-fangst og lagringsanlegg på verdens kullkraftverk.

Ifølge Randers vil en slik løsning være overraskende billig. Det finnes rundt 8.000 kullkraftverk som står for omtrent 20 prosent av verdens utslipp. Seteavgiften på 100 kroner per time vil finansiere 200 nye C02-håndteringsanlegg hvert år, ifølge Randers' regnestykke.

Hvis han får det som han vil, blir klimaavgiften for en tur fra Oslo til Kanariøyene bli på 1000 kroner, mens en reise tur-retur London vil koste 400 ekstra.

- Dette er et betydelig beløp, men på ingen måte umulig, og ikke i nærheten av å bringe prisen på flyreiser tilbake til tiden før lavprisselskapenes inntreden, sier Randers.

Annonsebilag