RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha forbud mot oljefyring

Norske klimautslipp vil øke. Naturvernforbundet vil forby oljefyring og satse mer på kollektivtrafikken.

Utslippene øker og vil fortsette å øke. Ifølge Norges Naturvernforbund har vi en lang vei å gå før vi kommer miljøet i møte.

- Norge ligger fortsatt langt unna å nå sine internasjonale klimaforpliktelser gjennom Kyoto-protokollen, sier Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund ifølge en pressemelding.

Gasskraftverk betyr økte utslipp
Fredag la Statistisk sentralbyrå (SSB) fram en oversikt over utslippene av klimagasser for 2006. Tallene viser en svak nedgang på 0,8 prosent i forhold til 2005. Samtidig sier SSB at vi går inn i en ny periode med økte utslipp på grunn av gasskraftverkene som settes i drift på Melkøya i Finnmark og Kårstø i Rogaland. Begge disse vil bli satt i drift uten CO2-håndtering i løpet av 2007.

- Den forventede veksten i utslippene i årene framover gjør det nødvendig med en ambisiøs klimamelding fra regjeringen. Meldingen må blant annet inneholde en plan for å få satt i gang CO2-håndtering av gasskraftverkene på Kårstø og Melkøya, sier Haltbrekken.

Vil fase ut fyringsolje
- Faser ut SSB peker videre på at forbruket av fyringsolje økte i 2006. Norges Naturvernforbund vil kaste oljefyringen på historiens skraphaug.

- Vi må nå få et forbud mot oljefyring i nye bygg og en utfasing av oljefyr i eksisterende bygg. Det vil kunne redusere klimagassutslippene med over 3 millioner tonn CO2, noe som tilsvarer omlag tre gasskraftverk eller hele 6 prosent av de norske klimagassutslippene, sier Haltbrekken ifølge pressemeldingen.

Sykkel, buss og tog
Når det gjelder transportsektoren har utslippene økt med 30 prosent siden 1990. Naturvernforbundet mener klimameldingen fra regjeringen må inneholde tiltak som reduserer veitrafikken og vil ha en styrking av kollektivtrafikk og sykkelbruk. Haltbrekken mener tiden er inne for å øke tilskuddene til kollektivtrafikken i de store byene.

- For å få til reduserte utslipp må det også bli dyrere å bruke bil i rushperiodene, og det må bli færre og dyrere parkeringsplasser i byene og ved arbeidsplassene, sier Haltbrekken.

Roser industrien
Naturvernforbundets leder roser industrien for at de har klart å redusere sine utslipp med 4,2 millioner tonn siden 1990. Nedgangen tilsvarer utslippene fra tre til fire gasskraftverk eller over 8 prosent av de norske utslippene.

- Nedgangen i utslippene fra industrien er gledelig og viser at det er mulig å gjennomføre utslippsreduksjoner i Norge, sier Haltbrekken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere