*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha forlik om sykelønn

Foto: Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet (Oslo universitetssykehus, Riksho)

Senterpartiet vil ha forlik mellom de rødgrønne og Høyre om tiltak som kan redusere sykefraværet.

20.11.09 08:17

- Siden Høyre har lagt bort forslaget om sykelønnskutt i form av karensdager, bør det være mulig å få til et kompromiss mellom regjeringspartiene og Høyre om tiltak som kan redusere sykefraværet, sier Senterpartiets sosialpolitiske talsmann Geir Pollestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Mange av Høyres forslag til innstramming er gode, mens noen er litt perifere. Her bør det være grunnlag for å få til et bredt forlik, sier stortingsrepresentant Geir Pollestad, som er folkevalgt fra Rogaland.

- Det vil gi styrke og politisk kraft dersom både Høyre og regjeringspartiene kan strekke seg litt. Først da vil det være mulig å gjennomføre de tøffe tiltakene som trengs, sier Pollestad.

Avviser Frp
- Hvorfor vil du holde Fremskrittspartiet utenfor et slikt forlik?

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

- Fremskrittspartiet får gjøre sitt valg, men partiet har lagt seg på en useriøs linje. Det går ikke an å kutte åtte milliarder i sykelønnsutgifter uten å endre regelverket, slik Frp foreslår. Folk blir ikke friskere av å få skattelettelser, sier Pollestad.

Geir Pollestad slår fast at sykelønnsløftet som regjeringspartiene har gitt i Soria Moria 2 står fast.

- Det skal fortsatt være full lønn under sykdom, men arbeidstakerne må belage seg på at det nå blir stilt flere plikter til dem under sykdom, sier Senterpartiets talsmann.

Pisk og gulrot
- Vi må snu bevisbyrden slik at jobb blir hovedregel. Er du 70 prosent syk, så skal du jobbe 30 prosent, sier Pollestad.

- På den annen side må vi stille strengere krav til arbeidsgiverne for. Det er full enighet regjeringspartiene imellom om at arbeidsgiverne må stimuleres til å få ned langtidsfraværet. Her må vi innføre pisk og gulrot, sier Pollestad.

Han har sansen for statsminister Jens Stoltenbergs modell og støtter prinsippet i denne.

- Samtidig må vi ta kampen mot legestanden og dens rolle. Jeg har selv fått spørsmål om hvor lang sykemelding jeg trenger i en situasjon hvor jeg ikke trengte sykemelding, sier Sp-politikeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.