*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha kjøletårn-oversikt

Ordføreren i Fredrikstad oppfordrer kjøletårn-eiere om å melde fra til kommunene, slik at de kan gjøre sin jobb som tilsynsmyndighet.

24.05.05 08:11

- Bare på den måten kan kommunene gjøre en god jobb , og kanskje hindre nye utbrudd av legionella, sier Ole Haabeth til TV 2 Nyhetene.

Mens jakten på smittekilden i Fredrikstad pågår for fullt, er ordføreren opptatt av at det er smittekildens eier som må påta seg ansvaret. Han håper at utbruddet får alle kommuner til å se viktigheten i arbeidet med å kartlegge potensielle smittekilder.

Eiere har ansvar
- Vi har nå en ny anledning til å minne alle kjøletårn-eiere om å rapportere dette inn slik at det blir registrert i kommunen, og den oppfordringen tror jeg at jeg vil gi til samtlige kommuner, sier han.

Kommunen har i dag tilsynsansvar for kjøletårn, men kan ikke følge opp de som ikke er rapportert inn. Ordføreren vil ta opp dette med helseminister Ansgar Gabrielsen når han kommer til Fredrikstad i dag.

Vond situasjon
Mandag kveld lå 87 personer på Sykehuset Østfold HF med mistanke om lungebetennelse. 29 pasienter har testet positivt på legionella- bakterien. Av disse er det 5 pasienter som er døde. 3 pasienter ligger i respirator og kjemper for livet, mens tilstanden er alvorlig for fire andre.

- Det er vondt og leit at folk dør og blir alvorlig syke. Men jeg håper jo at vi har kommet over den verste fasen etter hvert nå,. slik at de som blir lagt inn kommer i en såpass tidlig fase at de blir medisinert og ikke dør, sier Ole Haabeth.

Han håper nå at en kan lære av det som har skjedd i Østfold, slik at det ikke skjer igjen.

- Jeg håper at erfaringene fra Fredrikstad og Sarpsborg kan føre til at vi nasjonalt får et bedre grep om denne farlige sykdommen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.