*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha kvinner på sesjon

Forsvaret trenger flere dyktige kvinner, og foreslår nå å innføre sesjonsplikt for norske kvinner. I tillegg vurderes tiltak for å gjøre førstegangstjenesten mer attraktiv.

17.09.03 11:00

Forsvarssjef Sigurd Frisvold foreslår å innføre sesjonsplikt for kvinner. Hensikten er å fange opp flere dyktige kvinner i Forsvaret.

Det er ikke aktuelt å innføre verneplikt for kvinner i Norge, men en av konklusjonene fra den omfattende Militærfaglige utredning (MFU) er å foreslå tvungen sesjon for alle norske kvinner, skriver VG.

Lav status

Brigader Barthold Hals ved Forsvarsstaben sier til TV 2 Nettavisen at målet om økt rekruttering blant kvinner i førstegangstjeneste ikke er nådd.

- Det er med kvinner som med menn, førstegangstjenesten er ikke attraktiv nok, sier Hals.

Tilsammen er det er kun mellom 40 og 50 prosent av de som blir kalt inn på sesjon som gjennomfører full militærtjeneste.

- Trusselbildet er forandret og dermed har behovet for vernepliktige gått ned. De som ikke ønsker seg inn, slipper lettere unna enn før. Samtidig har førstegangstjenesten i dag altfor lav status, sier Hals.

De ”beste” uteblir

Forsvaret ønsker å bedre kvaliteten på personellet.

- Det er få som ser militærtjenesten som viktig og meningsfull. Unge menn vil heller bruke tiden sin på utdanning. Faren er at de med høyest ambisjoner uteblir fra militærtjenesten, opplyser Hals.

Hals mener det bør komme vedtak som kan få førstegangstjenesten mer attraktiv, slik at flere ressurssterke ønsker å verve seg.

- Bedre betaling, mer operativ tjeneste og bedre tilbud om yrkesforsvar er mulige innganger, sier brigaden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.