*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha meldeplikt for tiggere i Oslo

Foto: Guro Holmene (Mediehuset Nettavisen)

Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) fremmer privat forslag.

04.02.13 12:25

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), mener meldeplikt til politiet kan begrense tilstrømningen av tiggere til hovedstaden, melder NTB.

Forslaget går ut på å endre paragraf 2-2 i Oslos politivedtekter, et forslag som nå er ute på høring.

- Regulere antallet
- Omfanget av utenlandske tiggere har eksplodert. Det kan ikke fortsette. Vi er nødt til å gjøre noe for å regulere antallet og avhjelpe situasjonen. Meldeplikt til politiet er ett virkemiddel, sier Rieber-Mohn til Dagsavisen.

På Stortinget har Arbeiderpartiet stemt mot å forby tigging. men Oslo Arbeiderparti ønsker å regulere tigging, men ikke kriminalisere det.

- Vi foreslår også å gi politiet hjemmel til å forby tigging i enkelte områder hvor organisert tigging og eventuelt kriminell virksomhet foregår. Vi eier og bruker fellesrommene i byen sammen. Vi må også tenke på barnehager som tilgrises og unger som ikke tør å bruke parker, sier hun.

Privat forslag
Forslaget om meldeplikt kommer som et privat forslag fra varaordfører Rieber-Mohn og Rina Mariann Hansen i Oslo Arbeiderparti. Begge disse forslagene skal behandles av byrådet denne måneden, ifølge NTB.

Får kritikk
Advokat John Wessel-Aas kritiserer forslaget.

«Dersom et forslag fremsatt av blant andre Libe Rieber-Mohn (Ap) blir vedtatt, vil jeg måtte registreres hos politiet før jeg får lov til å stå på gaten i Oslo og dele ut flyveblad eller synge en sang til forsvar av ytringsfriheten», skriver han i en kronikk på nrk.no.

Forslaget fra Rieber-Mohn og Hansen lyder slik:

«Den som på eller ut mot offentlig sted vil framføre sang og musikk, stelle til oppvisning eller framvisning, eller gjøre bruk av høyttaler, må sende melding til politiet. Det samme gjelder den som på eller i nærheten av offentlig sted, ønsker å foreta innsamling av penger, dele ut eller spre opprop, annonser, reklame e.l ...».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.