RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha norske styrker i Sudan

Foto: Erlend Aas (Scanpix)
Sist oppdatert:
Rollen Norge har spilt i fredsprosessen i Sudan, gjør det umulig ikke å delta i en fredsstyrke i landet, mener utenrikskomiteens leder Thorbjørn Jagland.

Etter 20 års borgerkrig ser det ut til å gå mot en fredsavtale i Sudan, og Norge har spilt en sentral rolle som tilrettelegger for forhandlingene.

Jagland mener det er opplagt at en "betydelig FN-styrke eller en annen internasjonal styrke" må settes inn for å overvåke freden når en endelig fredsavtale forhåpentligvis blir en realitet.

- Det er klart at den rollen Norge har spilt i Sudan gjør det helt umulig å komme unna en deltakelse i en slik styrke, sier Ap-politikeren til NRK.

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson mener Norge har "høy troverdighet overfor begge parter" på grunn av den rollen landet har spilt under fredsforhandlingene.

- Det er nok et sterkt ønske fra deres side at Norge er blant de land som også her er med, sier Frafjord Johnson til NRK.

Krigen i Afrikas største land har rast siden 1983 og krevd mellom 1,5 og 2 millioner menneskeliv. Ytterligere 4 millioner er blitt flyktninger i eget land.

De endelige fredsforhandlingene mellom regjeringen og opprørsbevegelsen skal etter planen finne sted 4. desember.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere