Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha ny Soria Moria-avtale

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Finansminister Kristin Halvorsen drømmer om ny Soria Moria-erklæring til neste valg. Frem til det står SV fast på at norske soldater hører hjemme i Afghanistan.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) frykter ikke at dagens Afghanistan-seminar i SV-regi skal demoralisere norske soldater i Afghanistan.

- Nei, det frykter jeg ikke i det hele tatt. Jeg tror de ønsker oppmerksomhet rundt innsatsen de gjør, svarte finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen på Nettavisens spørsmål etter halvgått løp av dagsseminaret om situasjonen i Afghanistan på Radisson SAS Plaza Hotel.

SV-lederen sa at seminaret ikke har noen sammenheng med at Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept i Kabul i forrige uke:

- Seminaret ble planlagt lenge før det skjedde.

- Opplyst debatt
Halvorsen forsikret at Soria Moria-erklæringen ligger til grunn for regjeringens Afghanistan-politikk.

- Soria Moria-erklæringen står ikke på dagsorden nå. Det vi ønsker er en opplyst debatt om det som skjer i Afghanistan. Det er helt klart at det ikke fins noen quick fix på problemene. Dette er kompliserte spørsmål, sa Halvorsen.

På seminaret fortalte PRIO-forsker Kristian Berg Harpviken, oberstløytnant Jørn Erik Berntsen og menneskerettighetsforsvarer Ahmad Nader Nadery at Talibans popularitet er økende i det krigsherjede landet.

- Taliban er styrket og det reiser spørsmål om vi må legge om strategien i Afghanistan. Det er viktig å delta i den internasjonale debatten om dette. Innsatsen i landet har så langt ikke vært 100 prosent vellykket, sa Halvorsen.

- Hypotetisk
Halvorsen la ikke skjul på at det er to partier i regjeringen som har et annet syn på norsk Afghanistan-politikk enn det SV har.

- Soria Moria-erklæringen står fast, men vi skal forhåpentligvis fremforhandle en til, sa Halvorsen.

Hun sier at det ikke er opplagt at ISAF-styrken har skiftet strategi i tiden som er gått etter at Soria Moria-erklæringen ble skrevet. Og hun vil ikke spekulere i om det kan bli flertall for å skifte Afghanistan-politikk på SVs landsmøte.

- Det blir et helt hypotetisk spørsmål, sa Halvorsen til pressen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!