*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha ny Soria Moria-avtale

Foto: (Scanpix)

Finansminister Kristin Halvorsen drømmer om ny Soria Moria-erklæring til neste valg. Frem til det står SV fast på at norske soldater hører hjemme i Afghanistan.

21.01.08 15:30

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) frykter ikke at dagens Afghanistan-seminar i SV-regi skal demoralisere norske soldater i Afghanistan.

- Nei, det frykter jeg ikke i det hele tatt. Jeg tror de ønsker oppmerksomhet rundt innsatsen de gjør, svarte finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen på Nettavisens spørsmål etter halvgått løp av dagsseminaret om situasjonen i Afghanistan på Radisson SAS Plaza Hotel.

SV-lederen sa at seminaret ikke har noen sammenheng med at Dagblad-journalist Carsten Thomassen ble drept i Kabul i forrige uke:

- Seminaret ble planlagt lenge før det skjedde.

- Opplyst debatt
Halvorsen forsikret at Soria Moria-erklæringen ligger til grunn for regjeringens Afghanistan-politikk.

- Soria Moria-erklæringen står ikke på dagsorden nå. Det vi ønsker er en opplyst debatt om det som skjer i Afghanistan. Det er helt klart at det ikke fins noen quick fix på problemene. Dette er kompliserte spørsmål, sa Halvorsen.

På seminaret fortalte PRIO-forsker Kristian Berg Harpviken, oberstløytnant Jørn Erik Berntsen og menneskerettighetsforsvarer Ahmad Nader Nadery at Talibans popularitet er økende i det krigsherjede landet.

- Taliban er styrket og det reiser spørsmål om vi må legge om strategien i Afghanistan. Det er viktig å delta i den internasjonale debatten om dette. Innsatsen i landet har så langt ikke vært 100 prosent vellykket, sa Halvorsen.

- Hypotetisk
Halvorsen la ikke skjul på at det er to partier i regjeringen som har et annet syn på norsk Afghanistan-politikk enn det SV har.

- Soria Moria-erklæringen står fast, men vi skal forhåpentligvis fremforhandle en til, sa Halvorsen.

Hun sier at det ikke er opplagt at ISAF-styrken har skiftet strategi i tiden som er gått etter at Soria Moria-erklæringen ble skrevet. Og hun vil ikke spekulere i om det kan bli flertall for å skifte Afghanistan-politikk på SVs landsmøte.

- Det blir et helt hypotetisk spørsmål, sa Halvorsen til pressen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.