RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole Berthelsen (TV 2 Nettavisen)

Vil ha nye DNA-eksperter

Brynjar Meling mener Rettsmedisinsk institutt ikke kan ikke ses på som objektive og uavhengige etter at de lot seg presse av Riksadvokaten.

TV 2 Nyhetene fortalte i går om et oppsiktsvekkende brev der Riksadvokaten truet med å frata Rettsmedisinsk insitutt pengestøtten dersom de ikke utførte en DNA-analyse i NOKAS-saken de av etiske årsaker hadde nektet å gjennomføre.

- Vi ble rystet da vi så brevet fra Riksadvokaten hvor man bruker ganske sterke virkemidler for å presse Rettsmedisinsk institutt til å gjennomføre undersøkelser. Det positive med det var at insituttet vegret seg og viste en tendens til uavhengighet, det negative var at de til slutt gjennomførte analysen likevel, sier Brynjar Meling til TV 2 Nyhetene.

Meling forsvarer Dan Pettersen som i tingretten ble dømt til 15 års fengsel for deltakelse i NOKAS-ranet. Han ber nå lagmannsretten om å oppnevne ny sakkyndig på fagfeltet.

- Det underbygger den bindingen som er mellom påtalemyndighetene og Rettsmedisinsk institutt. Det er uheldig og vi forsøker nå å peke på at vi er avhengig av å få uavhenige sakkyndige slik at vi får svar på de spørsmålene som vi synes er relevante og ikke nødvendigvis svar som er påtalevennlige,

DNA-funn var sentrale bevis da tingretten i vinter dømte Dan Pettersen. Meling mener nye eksperter vil kunne kaste nytt lys over DNA-funnene.

- Dan Pettersen vedstår seg de DNA-funn som er gjort på han. Det som er for dårlig belyst fra sakkyndig hold er hvordan DNA kan smitte, hvordan det havner der det havner, at dette ikke nødvendigvis knytter Dan Pettersen til selve ranet. Slik vi ser det har Rettsmedisinsk institutt verken den objektiviteten som kreves eller den kunnskapen som kreves for å besvare de spørsmålene vi har og det er derfor vi krever en ekstern sakkyndig, sier Meling.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere