*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha «pappografi»

Alle norske menn over 50 år burde jevnlig gå til «pappografi» for å avdekke prostatakreft, mener urolog. Årlig dør 1.200 norske menn av denne kreftformen.

Organisert «pappografi» av norske menn over 50 år kan forhindre spredning, gi økt livskvalitet og ikke minst redde liv, mener urolog Einar Christiansen. Han mener det er på høy tid at norske helsemyndigheter setter i gang med et informert tilbud om undersøkelse.

– Vi trenger et tilbud om «pappografi» av norske menn, på samme måte som vi i dag har en organisert mammografi, sier Christiansen til NTB.

3000 nye hvert år
Målingen, som kalles PSA (prostataspesifikt antigen), bør skje årlig eller annethvert år, mener urologen. PSA er en blodprøve som viser forhøyet verdi både ved en godartet forstørrelse av prostataen, ved infeksjon og ved kreft. Prøven er et forvarsel om at man bør begynne å lete etter årsaken.

I Norge lever i dag omkring 13.000 menn med prostatakreft, men mange vet ikke at de er syke. Hvert år oppdages 3.000 nye tilfeller og 1.200 menn dør årlig av kreftsykdommen. Tilsvarende har vi 2.400 nye brystkrefttilfeller og 800 kvinner dør årlig av denne kreftsykdommen.

Helseøkonomi
I Sverige, der de nå leter aktivt etter tilfeller av kreft i prostataen, finner de 8.000 nye tilfeller i året. Til sammenligning betyr dette at vi i Norge kan forvente å finne flere enn de 3.000 tilfellene vi har årlig. Det er også samfunnsøkonomisk nyttig å oppdage kreften tidlig.

Likevel mener norske helsemyndigheter med Sosial- og helsedirektoratet, Forskningsutvalget i Den norske lægeforening og Den Norske Kreftforening at friske menn ikke trenger å sjekke seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.