Vil ha pappvin til folket

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil før sommeren sørge for at rødvinselskende partifeller endelig kan ta med seg en treliter pappvin fra utlandet – uten å smugle.

04.04.06 15:36

Men fri flyt av øl over grensene, som Fremskrittspartiet ville ha, blir det aldeles ikke noe av.

Slik er kvotene:
Grovt sett kan man i dag ta med seg en liter sprit, en liter vin og to liter øl inn i Norge når man har vært i utlandet. Dette kan eventuell byttes ut med to liter vin og to liter øl, eller man kan ta med fire liter øl.

EU-borgere kan mellom EU-land ta med seg følgende til «eget forbruk»: 10 lier sprit, 20 liter hetvin, 90 liter vin, 110 liter øl og 800 sigaretter eller en kilo tobakk.

- Jeg kan love å vurdere «moderat justering» av de norske alkoholkvotene, men de som venter på et frislepp vil bli skuffet, sa finansminister Kristin Halvorsen i Stortinget tirsdag.

Men debatten, og kommentarene etterpå, etterlater lite tvil om at en endring er på gang. Det blir første gang på 24 år. Dagens kvoter ble fastsatt i 1982.

«Fisle-forslag»
Tirsdagens debatt var initert av et privat lovforslag fra Fremskrittspartiets Ulf Leistein og Gjermund Hagesæter. De to Frp-politikerne ønsker å heve kvotene for alkohol og tobakk. De vil primært ha EU-kvoter i Norge, men prøvde seg med et langt mindre moderat forslag. Nemlig at kvotene her til lands skal være de samme som for EU-borgere som vil ta varer inn i EU utenfra. Det betyr en liter brennevin eller to liter hetvin, to liter vin og ubegrenset med øl og snus.

- I forhold til Frps løfter om EU-kvoter er jo dette er «fisle-forslag», sa Kristin Halvorsen.

- Hvorfor er de da så vanskelig å gå inn fo det, repliserte Gjermund Hagesæter.

Venstre-seier
Det som nå etter alt å dømme blir de nye kvotene er et resultat av et forslag i komiteebehandlingen av som ble fremmet av Venstre-leder Lars Sponheim, og som også Høyre er med på. De ber regjeringen «foreta nødvendige endringer slik at den norske tollfrie innførselskvoten får en større fleksibilitet innenfor dagens samlede totalmenge volumprosent alkohol.» I klartekst betyr det at man kan velge å bytte spriten ut med vin. Det åpner for en pappvin - eller fire flasker vin a 0,70 liter - om man kutter ut spriten.

- Det er greit at staten bestemmer hvor mye alkohol man totalt sett får ta med, men hvor mye den er blandet ut i må folk ærlig talt får bestemme selv, sier Sponheim. Etter debatten konstaterte han litt lattermildt at det var bra denne regjeringen endelig fikk et forslag fra opposisjonen de kunne gå inn for.

Håndslag til SV
- Og trelitere med rødvin er ingen dårlig sak for finansministeren?

- Nei. Det er hyggelig å kunne hjelpe SV med å gjøre noe for egne velgere, humrer Sponheim. KrFs Hans Olav Syversen la ut på et alkoholpolitisk korstog mot Fremskrittspartiet, som de andre partiene fulgte opp i en ellers edruelig og til dels munter debatt. Men selv om KrF ikke var med på forslaget fra sine tidligere regjeringskolleger sa Syversen etter debatten at nok også han kunne «leve med» at folk byttet ut sprit med vin...

Regjeringspartienes representanter i finanskomiteen, og dermed flertallet, var også opptatt av treliters pappvin. Det sa de på denne måten: «ser imidelertid at dagens innførselskvote ikke er tilpasset de fysiske enhetene i slag og at dette kan føre til redusert forståelse for kvotene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag