Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha pelletsfabrikk på Mongstad

Foto: (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statoil bør starte pelletsfabrikk på Mongstad, foreslår Norges Naturvernforbund.

Mandag overrekker organisasjonen et forslag til olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF), (bildet), om at Statoil bør bruke spillvarmen fra Mongstad til å tørke skogsflis, som igjen kan brukes som råstoff for pelletsproduksjon på Mongstad.

Pellets er små, pressede trebriketter som kan brukes som brensel i pelletskaminer i de tusen hjem. Bruk av pellets er ifølge Naturvernforbundet et bra alternativ til strøm- og oljefyring, og svært miljøvennlig.

-Bakgrunnen for forslaget er at det i dag kastes bort store energimengder i form av spillvarme på Statoil Mongstad. Samtidig er kulturlandskapet på Vestlandet i ferd med å gro igjen med skog, sier Tom S. Tomren, leder i Naturvernforbundet Hordaland ifølge NTB.

Norges Naturvernforbund har utredet muligheten for pelletsproduksjon på Mongstad, og mener energipotensialet for en eventuell pelletsfabrikk der vil tilsvare fire Alta-kraftverk.

Naturvernforbundets beregninger viser at hver ny TWh som produseres vil gi mellom 200 og 370 varige arbeidsplasser i distriktene.

Organisasjonen vil overrekke pellets-forslaget til olje- og energiministeren under Biobrenseldagene 2003 som åpner i Bergen mandag. Norsk Bioenergiforening og samarbeidspartnere står bak arrangementet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!