RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha pelletsfabrikk på Mongstad

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Statoil bør starte pelletsfabrikk på Mongstad, foreslår Norges Naturvernforbund.

Mandag overrekker organisasjonen et forslag til olje- og energiminister Einar Steensnæs (KrF), (bildet), om at Statoil bør bruke spillvarmen fra Mongstad til å tørke skogsflis, som igjen kan brukes som råstoff for pelletsproduksjon på Mongstad.

Pellets er små, pressede trebriketter som kan brukes som brensel i pelletskaminer i de tusen hjem. Bruk av pellets er ifølge Naturvernforbundet et bra alternativ til strøm- og oljefyring, og svært miljøvennlig.

-Bakgrunnen for forslaget er at det i dag kastes bort store energimengder i form av spillvarme på Statoil Mongstad. Samtidig er kulturlandskapet på Vestlandet i ferd med å gro igjen med skog, sier Tom S. Tomren, leder i Naturvernforbundet Hordaland ifølge NTB.

Norges Naturvernforbund har utredet muligheten for pelletsproduksjon på Mongstad, og mener energipotensialet for en eventuell pelletsfabrikk der vil tilsvare fire Alta-kraftverk.

Naturvernforbundets beregninger viser at hver ny TWh som produseres vil gi mellom 200 og 370 varige arbeidsplasser i distriktene.

Organisasjonen vil overrekke pellets-forslaget til olje- og energiministeren under Biobrenseldagene 2003 som åpner i Bergen mandag. Norsk Bioenergiforening og samarbeidspartnere står bak arrangementet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere