*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha promillepoliti til sjøs

Justisminister Odd Einar Dørum vil ha uanmeldte promillekontroller til sjøs og mener kystvakten kan bli promillepoliti. Maskinistforbundet protesterer mot strengere regler.

Dørum ønsker seg jevnlige rutinekontroller også til sjøs og vil skjerpe alkoholforbudet for fiskere og fangstmenn på sjøen. Han har foreslått en promillegrense på 0,2 for ansatte på større skip, men møter motbør fra maskinistene når han vil harmonisere promillegrensene til lands og til sjøs.

Maskinistforbundet mener derimot at kapteinen, maskinisten eller styrmannen på større fartøyer bør kunne ha inntil 0.8 i promille når de er på vakt - uten å skulle bli straffedømt. Det er fire ganger så høy promille som det som er tillatt for en bussjåfør.

– Å ha 0,8 som grense, får være greit, konkluderer Det norske maskinistforbund (DNMF) i et høringsnotat om den nye loven til departementet.

Forbundet mener at en grense på 0,8 promille vil gjøre håndhevingen enklere, i tillegg til at man får konsentrert seg om de tilfellene hvor beruselsen virkelig kan utgjøre en fare for sikkerheten til sjøs, heter det i begrunnelsen som er sendt til statsråd Dørum.

Forbundet skriver ifølge Dagbladet at hvis 0,2-regelen skal gjelde på åpent hav og andre staters sjøterritorium, vil det skape problemer med hensyn til hvem som skal føre kontrollen .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag