*Nettavisen* Nyheter.

Vil ha regler mot valgflesk

Forbrukerrådet mener at man bør kunne kreve at politikerne holder det de lover. Nå vil rådet ha rettsregler som gjør at de folkevalgte ikke kan springe fra løftene. Si din mening!

30.08.03 15:53

Forbrukerrådet har sett seg lei på politikernes stadige løftebrudd, og oppfordrer nå velgerne til å stille like store krav til kommunepolitikere som til andre tjenesteytende selskap.

Direktør Erik Lund-Isaksen mener rett og slett at vi trenger rettsregler som tvinger politikerne til å stå ved sine løfter.

- Forbrukerrådet vil ha tydelige ”tjenestedeklarasjoner” på alle kommunale tjenester slik at dette blir en rettslig forpliktende del av kommunens leveringsforpliktelse. Du som velger kan bidra til å presse frem slike ordninger, sier Lund-Isaksen i en pressemelding.

Klagenemnd

Det bør også oppnevnes klagenemnder, som skal kunne ta opp klager på kvalitet og pris, i barnehager, skolefritidsordningen, renovasjon og feiertjenester, mener han.

- Jeg råder forbrukere til - som velgere - å konfrontere politikerne med krav både til tydelig kvalitetsmerking og angrerett på varene politikerne skal levere til hver enkelt av oss når valgkampen er over, understreker Lund-Isaksen.

Dette er spørsmålene Forbrukerrådet mener du bør stille i årets valg:

¿ Er det planlagt nye kommunale gebyrer? Noen kommuner har høy egenbetaling for å levere avfall på søppelplassen, andre ligger på et symbolsk nivå.

¿ Planlegges det å begrense omfanget av noen av tjenestene som allerede finnes? Rundt om i landet begrenses brøytetjenester, bibliotektjenester og tjenester på helsestasjoner.

¿ Går kommunene etter i sømmene det grunnlaget de beregner sine kommunale tjenester etter? Forbrukerne skal aldri betale mer enn selvkost for tradisjonell og nødvendige tjenester. Og kommunene er ofte kreative med hvilke utgifter de tar med i sitt begrep av selvkost.

¿ Skal tjenester konkurranseutsettes i kommunen din? Spør om fokus er på kvaliteten i tjenestene eller om politikerne bare har sett på besparelser mht kostnader.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.