RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha sex-regler for soldater

Sist oppdatert:
Norge og USA vil at Nato-land skal ha felles regler mot at soldater på utenlandstjeneste kjøper sex fra kvinner som er tvunget til prostitusjon.

Hensikten er å slå ned menneskehandel og tvungen prostitusjon, som blomstrer på Balkan.

- Vi snakker om moderne slavehandel. Vi håper at Nato kan vedta en felles politikk om dette i april, sa den norske Nato-ambassadøren Kai Eide og hans amerikanske kollega Nicholas Burns på en pressekonferanse i Brussel.

Norge og USA arrangerte torsdag en konferanse om temaet i det såkalte Euroatlantiske Partnerskap, som har 46 medlemsland.

Norge har innført en såkalt nulltoleranse i forhold til sexkjøp for norske soldater i utlandet. USA har det samme. Men Nato har ingen felles politikk.

Hundretusener av Nato-soldater har deltatt i Nato-operasjonene SFOR og KFOR på Balkan de siste ti årene, mange av dem norske.

Undergraver Nato
Soldatutplasseringen har ført til en kraftig vekst i bordellvirksomhet og prostitusjon i Bosnia og Kroatia.

- Det meste av prostitusjonen er organisert av kriminelle bander, som også smugler våpen og narkotika. Virksomheten skader økonomien i landene, og undergraver dermed hele hensikten med å være der, sier Norges Nato-ambassadør Kai Eide.

Ifølge tall som ble lagt fram på konferansen i Brussel, er så mye som 90 prosent av de prostituerte i Bosnia smuglet inn i landet og tvunget til prostitusjon.

Eide og Burns la vekt på at Nato har et spesielt ansvar for å bekjempe menneskesmugling.

Utbredt
Det er samtidig klart at det ikke bare er Nato-soldater, men også utenlandsansatte i en rekke internasjonale organisasjoner som FN, OSSE og EU som bidrar til menneskesmugling gjennom kjøp av sex.

Ifølge USAs Nato-ambassadør blir mellom 800.000 og 900.000 mennesker kjøpt og solgt hvert år på global basis.

Norge og USA foreslår at Nato-landene blir enige om at soldater som skal på utenlandstjeneste, skal orienteres bedre om organisert menneskesmugling. De foreslår også å trappe opp støtten til vertslandenes etterforskning av menneskesmugling på nattklubber som brukes av Nato-soldater.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere