RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil ha sexkjøp-krig

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen (SV) tar opp kampen mot regjeringens sexkjøp-forbud.

Thorkildsen nekter dermed å bøye seg for SVs landsmøtevedtak om å forby sexkjøp.

- Stortinget kan ikke vedta den loven før alle andre hjelpetiltak for de prostituerte er på plass. Det gjelder alt fra bedre helsetilbud til alternative inntektskilder. Jeg syns det er uakseptabelt at man ikke prøver andre tiltak før et eventuelt lovforbud mot sexkjøp. Jeg varsler kamp mot denne loven så lenge det ikke er noen helhetlig pakke på plass, sier Thorkildsen til Nettavisen.

Thorkildsen mener at et sexkjøp-forbud vil få negative konsekvenser for de prostituerte. Og hun syns ikke det er noen tilfredsstillende løsning å jage de utenlandske prostituerte til andre land.

- Vi kan ikke akseptere at dette lovforslaget sendes til Stortinget sånn som det er nå. Jeg kommer til å ta dette opp i min partigruppe, sier Thorkildsen.

SVs landsmøte vedtok i fjor vår å gå inn for en omfattende pakke for prostituerte samtidig som regjeringspartiet gikk inn for å forby kjøp av sex.

Les også:SV for forby sexkjøp

Dørum: Symbolpolitikk
Venstres Odd Einar Dørum sier en kriminalisering av sex-kjøp er symbolpolitikk.

- De prostituerte fortjener å bli møtt med reelle valgmuligheter og realistiske virkemidler, ikke naivitet og symbolpolitikk, sier Dørum ifølge en pressemelding.

- Fra skanse til skanse
Liv Jessen, leder for Pro-senteret i Oslo, sier at de prostituerte jages fra skanse til skanse og at det i realiteten blir straffet selv om prostitusjon ikke er kriminelt.

- Er du kjent prostituert, så har du null sjanse til å leie en leilighet, siden utleieren straffes som hallik. Privatpersoner spekulerer i det og tar dyr leie, og jentene må jobbe mer for å betale den nye bakmannen. Politiet kalte dette arbeidet for «Operasjon husløs». Det sier sitt at en senere politiaksjon hadde navnet «Operasjon gatejenter». Horene jages rundt. Politikerne som vil ha forbud mener at de har hjerte for de prostituerte, men jeg har ennå til gode å se noe vern av de prostituerte i dette forslaget om sexkjøp-forbud. Det vil bare føre til ytterligere trakassering av de prostituerte, sier Jessen.

- Fattigdomsproblem
Jessen peker på at utenlandske kvinners prostitusjon i Norge er et resultat av global fattigdomsproblematikk.

- Disse kvinnene har et genuint ønske om få et bedre liv. De Nigerianske kvinnene, for eksempel, er helt unisone på at de ville tatt hvilken som helst annen jobb her i landet. Men det får de ikke lov til. Nei, sex og penger er jo som ild og vann for noen. Det er det verste av det verste. Jeg er faktisk drittlei av den norske selvtilfredsheten. Her kommer man med moralske pekefingre uten å skjønne helheten og uten å vite noe om hvordan virkeligheten er utenfor vårt mette, rike og hvite land, sier Jessen.

Jessen syns at det går mot en istid for prostituerte og at et forbud mot sexkjøp forverrer situasjonen.

- De er visst ikke verdt en dritt. Horene blir jaget fra leilighet, jaget fra hoteller og jaget fra gata. Dette har blitt et samfunn uten solidaritet med de prostituerte, sier Jessen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere